24 March 2024

Protestactie: DeBalie, stop whitewashing genocide!

Join us in protest for the cultural boycott of Israel!

In front of de Balie

Wednesday 27th of March at 18h00 and/or Saturday 30th of March at 19h00

Cultural washing is one of Israel’s most common genocidal tactics used to re-brand itself from being known as an apartheid colonial state. As the genocide in Gaza keeps unfolding, de Balie decided to give the stage to the Israeli film festival, helping the state of Israel in shifting public opinion and attention away from its continuous assault on Gaza. 

We don’t forget!

De komende week vindt in de Balie het Seret International Filmfestival plaats.

De missie en een blik op de lijst van sponsoren is voldoende om tot de conclusie te komen dat dit filmfestival onderdeel is van de “Brand Israel” campagne, in 2005 in het leven geroepen door het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken om door middel van kunst en cultuur Israels imago van militaire bezetter en onderdrukker op te poetsen. Het festival wordt namelijk gesponsord door verschillende direct en indirect aan de Israëlische overheid verbonden instellingen: de Israëlische ambassade, het Israeli House (onderdeel van het Israëlische ministerie van Aliyah), het Israëlische ministerie van Sport en Cultuur, het Israëlische filmfonds en Masa Israel Journey van het Jewish Agency for Israel, de operatieve branch van de World Zionist Organization.

Seret is het grootste Israëlische filmfestival ter wereld en heeft als missie “het betrekken van publiek wereldwijd bij de rijkdom en diversiteit van Israëls leven en cultuur door middel van film en tv”. De tegenstelling met de realiteit kan niet groter zijn: de publiekelijk aangekondigde en aangemoedigde genocide in Gaza, de bevolking daar opgesloten en moedwillig uitgehongerd en 70% van alle gebouwen van de kaart geveegd. Niet voor niets staat Israël in de beklaagdenbank van het Internationale Gerechtshof wegens aannemelijke genocide, de ergste van alle misdaden tegen de menselijkheid. Voor het eerst in de geschiedenis van Israel sprak Rutte als premier van Nederland, één van Israëls trouwste bondgenoten, zowaar over het mogelijk treffen van sancties.

We zijn blij dat de gemeente Amsterdam het festival dit jaar, in tegenstelling tot vorige edities, niet sponsort en dat zij daarmee een duidelijk standpunt inneemt dat zij niet langer wil bijdragen aan het verbloemen van oorlogsmisdaden, bezetting en apartheid. De meeste theaters en sponsors nemen eenzelfde standpunt in, getuige de grote moeite die Seret heeft moeten doen om locaties bereid te vinden hun propaganda een podium te bieden.

Zo niet de Balie.

Vorige week sprak de directeur, Yoeri Albrecht, over de propaganda-oorlog van Rusland, die andere militaire bezetter. Hij beëindigde zijn vurige speech met de woorden dat het belangrijk is dat Amsterdam een veilige plek moet blijven voor artiesten, journalisten en andere kritische denkers uit landen waar de levens van democratisch denkende burgers worden bedreigd. Daar sluiten wij ons volledig bij aan. Israel is zo’n land. Het bedreigt niet alleen de levens van artiesten, journalisten en kritische denkers, maar van álle Palestijnen.

De Balie moet niet meewerken aan de Israëlische propaganda-oorlog en geen podium bieden aan een festival dat gefinancierd wordt om oorlogsmisdaden te verbloemen en Israel af te spiegelen als een progressief en democratisch land. Dat is artwashing van genocide.

BDS Nederland op Twitter