Puma ruilt de ene Israëlische distributeur voor de andere, blijft steun verlenen aan Israëls gewelddadige landroof
Puma probeerde blijkbaar een deel van zijn medeplichtigheid aan Israëls schendingen van het internationaal recht kwijt te raken, maar slaagde zelfs daar niet in. Puma moet zich richten op het beëindigen van alle medeplichtigheid aan Israëls schendingen van de Palestijnse rechten, niet op schadebeperking en PR-campagnes.
Terwijl de wereldwijde boycot van Puma vanwege zijn steun aan illegale Israëlische nederzettingen op gestolen Palestijns land blijft groeien, voert Puma zijn desinformatiecampagne op om kritiek af te weren.
Half december namen mensenrechtenverdedigers over de hele wereld contact op met Puma tijdens de 4e Wereldwijde Boycot Puma Actiedag en drongen er bij het bedrijf op aan om de steun voor de Israëlische apartheid die miljoenen Palestijnen onderdrukt, stop te zetten. Puma reageerde met een verklaring met de ene onwaarheid na de andere.
In de verklaring beweerde Puma dat het “geen voetbalteams ondersteunt in nederzettingen.”
Dit is fout. Puma is de hoofdsponsor van de Israëlische voetbalbond (IFA), die teams in illegale Israëlische nederzettingen omvat en voor hen opkomt. Het logo van Puma staat overal op de IFA-website, ook direct onder een kaart van Israëlische voetbalvelden in illegale nederzettingen op de bezette Palestijnse Westelijke Jordaanoever.
Puma beweerde verder “noch heeft onze Israëlische distributeur vestigingen in nederzettingen.”
Dit is ook niet waar. Delta Galil, Puma’s exclusieve licentiehouder voor Israël tot eind 2020, heeft vestigingen in illegale Israëlische nederzettingen en staat vermeld in de VN-database van illegale nederzettingenbedrijven.
Puma beweerde verder dat haar nieuwe licentiehouder “Al Srad Ltd. ook geen activiteiten of filialen in nederzettingen heeft.”
Nogmaals, vals. Al Srad Ltd., onderdeel van de Irani Corporation, exploiteert de kledingketen Factory 54, die ook een sponsor is van de IFA. Fabriek 54 heeft een verkooppunt in het Mamilla-winkelcentrum, dat zich bevindt in het “niemandsland” rond bezet Oost-Jeruzalem en onderdeel is van de illegale annexatie van nederzettingen door Israël.
In 1958 bevestigde resolutie 127 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties dat Israël geen soevereiniteit bezit over enig deel van het “niemandsland”. Israël heeft vervolgens in 1967 Oost-Jeruzalem bezet en illegaal geannexeerd, inclusief het ‘niemandsland’. Het “niemandsland” wordt volgens het internationaal recht als bezet gebied beschouwd. De Verenigde Naties en de internationale gemeenschap erkennen Oost-Jeruzalem als een integraal onderdeel van het bezette Palestijnse gebied.
De nieuwe exclusieve licentiehouder van Puma in Israël, Al Srad Ltd., exploiteert een verkooppunt dat is gebouwd op bezet land in strijd met het internationaal recht.
Onder druk van de wereldwijde boycotcampagne, met een groeiend aantal sportclubs die Puma-sponsoring stopzetten en waardoor Puma gedwongen werd zijn eigen # PumaFam-hashtag op te geven, probeerde het merk blijkbaar een deel van zijn medeplichtigheid aan Israëls mensenrechtenschendingen kwijt te raken door zijn contract met Delta Galil.
Puma verruilde simpelweg het ene medeplichtige Israëlische bedrijf voor het andere, terwijl het zijn sponsoring van de Israëlische voetbalbond en zijn steun aan de gewelddadige landroof van Israël handhaafde.
Het is begrijpelijk dat Puma, dat zichzelf promoot als kampioen van sociale rechtvaardigheid, afstand wil nemen van het Israëlische apartheidsregime dat land en hulpbronnen steelt van de inheemse Palestijnse bevolking die het al decennia lang onder militaire bezetting houdt.
PR-campagnes gericht op schadebeperking zullen de wereldwijde boycotcampagne echter niet stoppen.
Totdat Puma een einde maakt aan alle betrokkenheid bij Israëls schendingen van het internationaal recht en de Palestijnse mensenrechten, zal de boycotcampagne alleen maar groeien.