Rennen voor vrijheid
Mohammad had geluk. Hij kon afgelopen weekend in alle vrijheid van Lyon naar Amsterdam reizen om hier in alle vrijheid deel te nemen aan de marathon. Zijn landgenoten hebben dat geluk niet. Mohammad is namelijk Palestijn. Hij komt uit de Westelijke Jordaanoever. Het gebied dat al bijna 50 jaar bezet wordt door Israel.
Het gebied van de militaire checkpoints, de “closed military zones”, de administrieve detentie zonder aanklacht of proces, de Israelische nederzettingen, gescheiden wegen en openbaar vervoer, landroof en huisuitzettingen.
Probeer daar maar eens in alle vrijheid 42,195 km hard te lopen.
Laat staan deel te nemen aan internationale marathons. Daarvoor moet je eerst het land zien uit te komen. Een privilege dat Israel sporters graag ontkent, onder het mom van “security”.
Maar sport bevrijdt en dat weet Mohammad. Hij ziet het daarom als zijn roeping om door middel van de sport zijn boodschap aan de wereld door te geven. In de hoop dat de wereld bevrijd zal worden van stereotyperingen en cliches over Israel en Palestina. En eindelijk zijn verantwoordelijkheid zal nemen om Israel te dwingen zich aan het Internationaal recht te houden.
De familie van Mohammad stond zondag niet aan de finishlijn. Zij wonen nog in Palestina.
Daarom heeft een grote groep sympathisanten hem toegejuicht langs de route en bij binnenkomst, en hem verwelkomd met zijn geliefde vlag, de Palestijnse.
Mohammad AlQadi is geboren in Jenin. Hij is 26 jaar oud. In Palestina werkte hij met de organisatie Generations for Peace, een internationale organisatie die jonge jeugdleiders ondersteunt om actieve tolerantie en verantwoordelijk burgerschap te bevorderen in gemeenschappen die lijden onder conflict en geweld.
In 2013 is het hem gelukt een visum te krijgen voor Frankrijk, alwaar hij een culinaire opleiding volgde aan het instituut van Bocuse.
Mohammad heeft zichzelf tot doel gesteld om binnen 1 jaar 12 marathons uit te lopen. Amsterdam was zijn 5e marathon sinds maart van dit jaar.