9 December 2016

Samenvatting van BDS impact in 2016

Het jaar 2016 zal door Palestijnen en door degenen die vrijheid, gerechtigheid en gelijkheid voor de Palestijnen steunen, onder meer, herdacht worden als het jaar waarin Israel een totale oorlog begon tegen de door Palestijnen geleide wereldwijde BDS-beweging voor Palestijnse rechten, in een wanhopige poging die te vermorzelen.

Wat dat betreft zal 2016 ook worden herdacht als het jaar van het spectaculair falen van Israel, aangezien BDS alleen maar verder de mainstream ingroeide en de impact ervan op het Israelische regime van bezetting, kolonialisme en apartheid toenam.

In 2016 zette Israel financiële activa, intensieve spionage, goed geoliede propaganda, cybersabotage en, het belangrijkst, juridische oorlogsvoering in tegen BDS mensenrechtenactivisten en netwerken.
Na de frustratie met het succes van BDS in het Westen, Latijns Amerika, de Arabische wereld, Zuid Afrika en delen van Azië, hoopte Israel hun enorme invloed op het Amerikaanse Congres en de wetgevende macht in de staten en op de regeringen van onder meer Frankrijk, GB en Canada te gebruiken om BDS te onderdrukken. Israel heeft geprobeerd BDS van hogerhand te stigmatiseren, demoniseren en in sommige gevallen te delegitimeren, nadat ze er niet in geslaagd waren de beweging wereldwijd van onderaf en op het niveau van het maatschappelijk middenveld te vernietigen.
Gedurende dit jaar is BDS alleen maar sterker en sterker geworden.

Grote multinationals, waaronder Orange en CRH, beëindigden hun betrokkenheid bij Israelische projecten die Palestijnse rechten afkalven. Dit kwam nadat Veolia in 2015 uit Israel vertrok nadat het miljoenen aan aanbestedingen verloor als gevolg van zeven jaar BDS campagnes.
Ook dit jaar verklaarden tientallen gemeenteraden, vooral in Spanje, zichzelf tot “Israelische Apartheidvrije Zones” en belangrijke kerkgenootschappen in de VS desinvesteerden uit Israelische banken en internationale bedrijven die de bezetting steunen.

Een uitzonderlijk opvallende prestatie voor de BDS beweging in 2016 was het succes bij het winnen van steun voor het recht om Israel te boycotten voor Palestijnse rechten onder het internationaal recht van de Europese Unie, de regeringen van Zweden, Nederland en Ierland, plus Amnesty International, de Amerikaanse Beweging voor Burgerrechten (UCLA), de Internationale Federatie voor Mensenrechten en honderden politieke partijen, vakbonden en sociale bewegingen over de hele wereld.

De logica van het collaboreren met Israels regime van onderdrukking begint plaats te maken voor de logica van aanhoudende internationale druk, die essentieel was bij de beëindiging van de Apartheid in Zuid Afrika. De VN Mensenrechtenraad nam bijvoorbeeld in maart de beslissing om een database te creëren van Israelische en internationale bedrijven die betrokken zijn bij en profiteren van het Israelische bezettingsregime. Deze opmerkelijke ontwikkeling heeft veel bedrijven nerveus gemaakt wat betreft hun eigen betrokkenheid bij Israels serieuze schendingen van het internationaal recht.

De volgende tijdlijn geeft een opsomming van de belangrijkste indicatoren van de impact van directe en indirecte BDS op diverse gebieden.

Januari
Orange stoot Israelische dochterbedrijf na intense BDS campagnes in Egypte en Frankrijk.
• De United Methodist Church desinvesteert uit Israelische banken die de bezetting financieren.
• Honderden academici in Brazilië en Italië sluiten zich aan bij de academische boycot van Israel.
• Iers bedrijf CRH is de zoveelste multinational die Israel verlaat.

Februari
• BDS bereikt de Oscars en roept genomineerden op af te zien van Israelische propagandareis.
Beveiligingsbedrijf G4S verliest groot contract in Colombia.
• In Spanje, verklaart de provincie Cordoba zichzelf tot Israelische Apartheidvrije Zone en keurt de samenwerking met de BDS-beweging goed.
• De Palestijnse Mensenrechtenorganisatieraad (PHROC) verklaart het recht op BDS tegen Israel beschermd onder internationaal recht.

Maart
Zweden wordt het eerst Europese land dat het recht op BDS tegen Israel erkent.
Palestijnse vrouwenorganisaties, -centra en -groepen roepen vrouwen en feministen overal ter wereld, en vrouwenorganisaties en -collectieven, op om de BDS-oproep te onderschrijven.
UNICEF in Jordanië beëindigt contract met G4S.
University College London Union stemt voor steun aan BDS.
• G4S kondigt plannen aan om de Israelische markt te verlaten, maar de BDS-campagne ertegen gaat door.
• Tientallen leden van de faculteit van Columbia University (New York) roepen op tot desinvestering uit Israels systeem van onderdrukking.

April
Amnesty International steunt het recht van Palestijnse mensenrechtenverdedigers om zich bezig te houden met BDS en veroordeelt de Israelische dreigementen met fysiek geweld en met het inperken van hun fundamentele rechten.
• De Braziliaanse provincie Bahia annuleert samenwerkingsverdrag met het Israelische apartheid waterbedrijf Mekorot.
• De Rechtenfaculteir van de universiteit van Chili stemt met grote meerderheid voor BDS.
• De Amerikaanse kerk Alliance of Baptists desinvesteert uit bedrijven die profiteren van Israels bezetting.
UNOPS is het 3rde VN-onderdeel in Jordanië dat G4S laat vallen.
• De Nederlandse partijen D66 en GroenLinks roepen op tot sancties tegen Israel.
• De studentenraad van de universiteit van Chicago stemt met grote meerderheid voor desinvestering uit bedrijven die profiteren van Israels mensenrechtenschendingen.

Mei
• Sportreus Reebok schrapt schoen met opschrift over Israels “onafhankelijkheid”.
• De regeringen van Nederland en Ierland erkennen het recht om Israel te boycotten onder de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vereniging.
• De katholieke Conference of Major Superiors of Men (VS) roept op tot boycot van Israelische illegale nederzettingen.
• Het parlement van Ontario (Canada) wijst anti-BDS wet af.
• De Israelische Apartheidweek 2016 was de grootste tot nu toe, met groepen in meer dan 225 steden en universiteitscampussen die hun medewerking registreerden. De groei van de Israelische Apartheidweek in landen in Latijns Amerika en in de hele Arabische wereld is vooral inspirerend.
• De Marokkaanse BDS-campagne overtuigt tientallen winkeleigenaars om Israelische dadels te boycotten.
• De grootste vakbonden van GB roepen G4S op om op te houden met het profiteren van de Israelische bezetting.
• De Mensenrechtengroep van de Uruguayaanse Federatie van Werknemers in Diensten en Handel roept op tot een boycot van Israelische producten en vraagt bedrijven in Uruguay om hun banden met Israels apartheid te verbreken.
• De studentenbond van de New York University, een onderdeel van de United Auto Workers Local 2110, stemt met grote meerderheid voor aansluiting bij BDS.
De Vereniging van Student-assistenten (TAA/AFT Local 3220) aan de Universiteit van Wisconsin-Madison, de oudse vakbond voor student-assistenten de Verenigde Staten, stemt met grote meerderheid voor desinvestering uit Israelische staatsinstellingen en internationale bedrijven die medeplichtig zijn bij schendingen van Palestijnse rechten.
• Het Listowel Writers’ Week Festival in Ierland wijst subsidie van de Israelische ambassade in Dublin af.
• De studentenvakbond van een Canadese universiteit in Halifax steunt een motie om hun investeringen in bedrijven die Israelische mensenrechtenschendingen steunen te verkopen, waaronder Toyota, Caterpillar, Teva Pharmaceuticals en General Mills.

Juni
Kuwaits Openbaar Instituut voor Sociale Zekerheid (PIFSS) desinvesteert uit G4S.
• De Internationale Federatie van Mensenrechten (FIDH) steunt het recht op BDS.
356 Europese mensenrechtenorganisaties, kerkgroepen, vakbonden en politieke partijen roepen de EU op hun recht op boycotten te ondersteunen.
• Grote coalitie van burgerrechten-, mensenrechten- en Palestina solidariteitsgroepen in de VS, waaronder de American Civil Liberties Union (ACLU), erkennen het recht op BDS als vorm van grondwettelijk erkende vrijheid van meningsuiting.
• De gemeenteraad van Bondy, bij Parijs, stemt met overweldigende meerderheid in met een boycot van producten uit Israelische nederzettingen.
Zuid Afrika’s Centrum voor de Studie van Geweldloosheid en Verzoening trekt zich terug uit een conferentie voor genocidestudies in Israel.

Juli
• De Socialistische Internationale, een gigantische coalitie van socialistische partijen uit meer dan 100 landen, erkent BDS als een effectieve strategie voor het bestrijden van de Israelische bezetting en het onthouden van Palestijnse rechten.
Pharrell Williams, tienvoudig Grammy Award winnaar, zegt zijn concert in Tel Aviv af zonder uitleg.
• De United Congregational Church of Southern Africa (UCCSA) voert BDS in.
Duizenden Arabische academici en intellectuelen in de Perzische Golf veroordelen de normalisatie met Israels regime van onderdrukking en onderschrijven de academische en culturele boycot.
• De raad van de Presbyteriaanse Kerk in de VS stemt ervoor de oproep tot BDS te bestuderen en de dialoog met de schrijvers aan te gaan en roept de Amerikaanse regering op de militaire steun aan Israel te herzien.
Tientallen leden van het Europese Parlement roepen de EU op het recht om op te komen voor Palestijnse rechten via BDS campagnes, te steunen.
• De redactie van de Los Angeles Times verdedigt het recht om te boycotten als onderdeel van de vrijheid van meningsuiting.
• De Algemene Vergadering van de Unitarian Universalist kerk onderschrijft desinvestering uit bedrijven die medeplichtig zijn met de Israelische apartheid.
• Activisten, gesteund door bekende burgerrechtengroepen, verslaan anti-BDS-wetgeving in de senaat van de staat Massachusetts.
• Het Amerikaanse Nationale Bureau voor Arbeidsverhoudingen erkent het recht van de vakbond van United Electrical (UE) arbeiders om BDS te steunen.
• De Canadese Green Party steunt het recht op BDS en neemt BDS-maatregelen tegen de Israelische bezetting.

Augustus
• De Movement for Black Lives in de VS neemt BDS-maatregelen tegen Israels bezetting en apartheidsregime.
• De regering van Portugal trekt zich terug uit een controversieel project van politietraining door de Israelische politie.
• BDS maakt indruk op de Olympische Spelen in Rio.

September
• Tientallen gemeenteraden in Spanje, waaronder Gran Canaria, Sevilla, Córdoba en Santa Eulària op Ibiza, verklaren zichzelf “Vrij van Israelische Apartheid.”
• De Britse componist Brian Eno weigert toestemming te verlenen voor het gebruik van zijn muziek door groepen die worden gesponsord door de Israelische staat.

Oktober
• De Hoogste Vertegenwoordiger van de EU, Federica Mogherini, bekrachtigt het recht op BDS na intensieve druk van onderaf en van Europarlementariërs.
• Volgens berichten in de Israelische media, schrapt Beyoncé concerten in Tel Aviv, zonder verband te leggen met Palestijnse oproepen.
• De Franse Algemene Arbeidsconfederatie ‐ Nationaal Instituut voor Landbouwonderzoek (CGT‐INRA) roept op tot BDS, ondanks repressie van de staat tegen de beweging.
• De gemeenteraad van Ivry-sur-Seine, een buitenwijk van Parijs, stemt er met grote meerderheid voor om de Franse regering op te roepen om haar criminalisering van BDS en activisme uit solidariteit met de Palestijnen te beëindigen en de import van alle nederzettingsproducten te verbieden.
Derry City en de Districtsraad van Strabane zijn de eerste lokale overheden in Noord Ierland die een motie aannemen om Israelische producten te boycotten.
• De studentensenaat van de Staatsuniversiteit van Portland stemt (met 22 tegen 2) voor desinvestering, waarmee het steun betuigt aan Palestijnse mensenrechten.

November
• Er wordt een wereldwijde week van actie gelanceerd ter ondersteuning van de boycot van HP vanwege HPs betrokkenheid bij Israelische mensenrechtenschendingen, met 100 activiteiten in 100 steden op 6 continenten.
• De gerenommeerde chef-kok Kamilla Seidler van restaurant Gustu in Bolivia trekt zich terug uit het culinair propaganda-evenement Round Tables in Tel Aviv.
• Studenten aan de Noorse Universiteit voor Wetenschap en Technologie nemen een resolutie aan tegen een mogelijke samenwerking tussen de NUWT en Israelische universiteiten op het gebied van olie- en gasonderzoek.
• De Studentenbond van de Universiteit van Qatar neemt de BDS oproep met grote meerderheid aan.
Afgevaardigden in Trondheim, de derde stad van Noorwegen, stemmen voor een boycot van producten en diensten uit Israelische nederzettingen in de bezette West Bank.
• Het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken erkent indirect het recht om Israel te boycotten als vrije meningsuiting.

BDS Nederland op Twitter