27 July 2017

“Slag om Tempelberg heeft Netanyahu op alle fronten verloren”

Dit was een commentaar in het Algemeen Dagblad. Geen krant overigens die telkens op de bres staat voor gelijke rechten in Palestina/Israel. Het is een kort-door-de-bocht conclusie. Toch zijn wij het ermee eens. Om een paar redenen.

In de eerste plaats omdat de regering Netanyahu zich liet sturen door de fundamentalistische leiders binnen Israel. Daarom kwamen die poortjes bij de toegang tot het heiligdom in Jeruzalem. Zij stoken al jaren het vuurtje op rond het al-Aqsa complex (de Tempelberg). Zij hebben geen boodschap aan het streven van Netanyahu om de relaties aan te halen met omliggende landen, de dictaturen in Egypte en Saoedi-Arabië, met het van Amerika afhankelijke Jordanië en met Turkije. Netanyahu gokte erop dat deze landen zich koest zouden houden en gokte mis: daarom gingen die poortjes weer weg.

Punt twee. Over de Palestijnse president Abbas schreven wij gisteren: hij wordt door sommigen een uitvoerder van Israel genoemd. Maar deze Abbas werd de afgelopen week door Netanyahu zeer in verlegenheid gebracht. Zijn steun onder de Palestijnen is nog verder afgebladderd. Er is zelfs sprake van dat de stiekeme samenwerking tussen Palestijnse en Israelische geheime diensten stopt. Als dat echt gebeurt, heeft Israel er een nieuw probleem bij.

Punt drie. De Palestijnse jeugd heeft de afgelopen week laten zien dat grof geweld Israel niet helpt. De Palestijnen – elk jaar komt er een nieuwe jaargang jongeren bij – blijven zich verzetten tegen de onderdrukking en de uitzichtloosheid.

Tenslotte punt vier. De radicalen in Israel grijpen hun kans. Minister Hanegbi dreigde de Palestijnen afgelopen weekend met etnische zuiveringen als zij hun verzet niet onmiddellijk staken. Hij gebruikte zelfs het Arabische woord “naqba”: de verdrijving van Palestijnen van hun geboortegrond. Hanegbi: “Denk aan 1948. Denk aan 1967.” Bovendien lijkt regeringspartij Likud definitief afscheid te nemen van de twee-statenoplossing. Inhoudelijk niets nieuws, maar zij doen dat nu openlijk. Netanyahu heeft daardoor geen verhaal meer naar de politici in de VS en Europa die zich tot nu toe graag achter de tweestatenoplossing verschuilen.

Vooral dit laatste sterkt docP in zijn opvatting dat apartheidsstaat Israel van binnenuit niet meer is tegen te houden. Er is druk van buitenaf nodig: boycot!

de redactie

 

BDS Nederland op Twitter