13 July 2014

Spandoeken en vlaggen tijdens de demonstratie “10 jaar Israelische muur”

door Sonja Zimmermann, namens de organisatoren van de protestmanifestatie op het Spuiplein:

Een demonstratie van 4000 mensen pakte zich gisteren samen op het Spuiplein in Den Haag en eiste sancties tegen Israel vanwege de bezetting, en dat het geweld tegen Gaza stopt. Op dat moment waren er 110 doden in Gaza gevallen, door honderden tonnen bommen, en Israel voert de aanvallen alleen maar op.

De pers meldde in die grote demonstratie de aanwezigheid van hakenkruisen. Zelf zag ik ook twee spandoeken met hakenkruis = davidster. Verder waren er twee doeken waarop stond: “ Doe de Palestijnen niet aan wat Hitler u aandeed” .

Ik verafschuw het hakenkruis. Het is een symbool geworden van fascisme, racisme en genocide. Van de moord op 6 miljoen joden en Roma’s en homo’s en nog vele anderen. Onze organisaties haten het hakenkruis ook. De organisatoren hadden met de politie afgesproken dat mensen die hakenkruisen meebrachten zouden worden verwijderd. Twee neo-nazi’s met hakenkruisen die onze demonstratie binnendrongen zijn meteen eruit gehaald. De politie is daarin onze bondgenoot.

Ik heb ook een hekel aan de Israelische vlag. Niet aan de Davidster, het symbool van het Jodendom. Maar aan de blauwe streep erboven en eronder. Een gangbare uitleg van de Davidster tussen de twee strepen is “ Joodse staat tussen de Nijl en de Eufraat” . Dat betekent: geen Palestina meer, alles is Israel. De vlag verklaart daarmee eigenlijk de oorlog aan de Palestijnen en veel andere Arabieren.

Met de vergelijking “ hakenkruis = Davidster” hebben onze organisaties niet veel op. En de vergelijking van Israel met Hitler ook niet. Ik lees die leuzen als “wat u niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet”. Daar valt iets voor te zeggen. Maar vergelijkingen gaan altijd mank. Israel kent immers geen gaskamers waar Palestijnen op industriële schaal worden omgebracht. Het lijden van de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog staat op zichzelf, en hoeft niet vergeleken te worden met het lijden van de Palestijnen nu.

Een andere uitleg van de vergelijking hakenkruis = Davidster is dat Nazisme en Zionisme loten zijn van dezelfde racistische boom. Dat beide ideologieën leiden tot genocide. Misschien valt daar wel iets voor te zeggen. In 2008 gebruikte de Israelische onderminister van Defensie, Matan Vilnai, zelf het woord shoah om te beschrijven wat Gaza te wachten stond. Hij zelf trok dus de vergelijking tussen de Holocaust en Israels intentie met Gaza. Een andere hoge Israelische functionaris, Dov Weisglass, destijds kabinetchef van premier Ariel Sharon, ging in Gaza “ de Palestijnen op dieet zetten” , het aantal calorieën per hoofd van de bevolking werd nauwkeurig berekend, en meer voedsel dan dat mocht Gaza niet meer in. Er is door de Israelische blokkade ondervoeding en honger in Gaza. De bombardementen op Gaza zijn als bommen op een openluchtgevangenis. De grenzen zitten dicht. De bevolking kan geen kant op.

Wanneer is genocide genocide? Volgens het VN verdrag van 1948 inzake het “Voorkomen en het Bestraffen van de Misdaad van Genocide” is genocide “ het begaan van een van de vijf handelingen “ die beogen een nationale, raciale of religieuze groep, geheel of gedeeltelijk, te vernietigen”. De internationale Associatie van Genocide-deskundigen bracht in 2008 een verklaring uit dat de blokkade van Gaza, o.a. wegens hierboven genoemde uitspraken door Israel, “ beangstigend dicht in de buurt komt van genocide”[1] . Ook de Israëlische historicus Ilan Pappe zei in zijn recente interview in Hard Talk van de BBC dat de ontwikkelingen een dynamiek hebben die op genocide uitdraait.

Wat er in het hoofd zat van de nog onervaren jonge meisjes die dat spandoek meebrachten weten wij niet. De organisatoren van de demonstratie vond het een onjuiste en ongepaste vergelijking en heeft hun gevraagd het spandoek op te rollen. Waar het om gaat is: Israel moet weg uit de bezette gebieden, en ophouden met de bombardementen op openluchtgevangenis Gaza.

Het is interessant hoe manipulatief de demonstratie werd gebracht in de media. Wederom zoemden zij in op bijzaken en niet op de hoofdzaak, de eis van een zo groot aantal demonstranten voor sancties tegen Israel opdat de bombardementen stoppen en de bezetting wordt beëindigd. RTL drukte bij zijn artikel een foto af van een hakenkruis op een gebouw van de Amsterdamse School. Maar op het Spuiplein in Den Haag staan alleen moderne gebouwen van staal en glas.

Wilders blaat via twitters dat de demonstratie verboden had moeten worden. Ik zou er verder geen woord over vuil willen maken, laat hem naar zichzelf kijken: het zijn niet onze organisaties die samenwerken met neo-fascisten van Le Pen en de Poolse KNP.

 

[1] Bron: http://www.palestina-komitee.nl/soemoed/56/527

 

BDS Nederland op Twitter