21 November 2023

Zondag 26 november landelijke demonstratie: Staakt-het-vuren nu – Stop de blokkade – Palestina vrij!

Op 26 November roepen wij een landelijke demonstratie op in Amsterdam, in solidariteit met het Palestijns volk, voor een staakt-het-vuren in Gaza, en een einde aan de Genocide die Israël daar pleegt.

Het is al bijna anderhalve maand sinds het begin van de brute Israelische aanval op Gaza. Ondertussen heeft Israël meer dan 12.000 Palestijnen gedood. Onder hen meer dan 5.000 kinderen en talloze zorgwerkers, journalisten en humanitaire werkers. De blokkade van Gaza is bijna absoluut: water en elektriciteit worden door de bezetter afgesloten en de humanitaire hulp die door wordt gelaten, is alleen symbolisch.

Israël volgt hierbij  de Dahiya doctrine die stelt dat elke vorm van verzet met een maximum aan vernietiging wordt geconfronteerd. De aanval op Gaza draait daarmee om het collectief straffen van de Palestijnen voor de aanval van Hamas. Delen van de Israelische heersende klasse winden ook geen doekjes om hun genocidale intenties. Zo zijn de Palestijnen ‘menselijke dieren’ volgens minister van ‘Defensie’ Gallant en stelde IDF-woordvoerder Hagara dat ‘de nadruk ligt op schade, niet op accuraatheid’.

Met de gedwongen evacuatie van Noord-Gaza lijkt Israël uit te zijn op nog verdere uitbreiding van haar grondgebied. De Palestijnse vluchtelingen van 1948 worden zo andermaal verdreven. Tegelijkertijd krijgen ook kolonisten op de Westelijke Jordaanoever vrij spel in hun geweld tegen de Palestijnen. De extreemrechtse minister van ‘veiligheid’ Ben Gvir deelt gratis wapens uit aan kolonisten. Op deze manier grijpt Israël de aanval van Hamas aan voor verdere etnische zuivering.

Het Westen geeft Israel een carte blanche in haar genocide op de Palestijnen. Nederland weigert op te roepen voor een wapenstilstand, het absolute minimum. Ook exporteert Nederland nog steeds wapens aan Israel. Zo werden zelfs na het begin van de aanval op Gaza nog onderdelen voor F35-gevechtsvliegtuigen naar Israel verscheept. Dit terwijl het duidelijk is dat hiermee oorlogsmisdaden worden gefaciliteerd. Op tal van vlakken werken Nederlandse instituten zoals universiteiten en ministeries nog samen met de Apartheidsstaat.

Door geen arrestatiebevelen uit te vaardigen tegen Israëlische oorlogsmisdadigers wegens genocide en hen zelfs niet af te schrikken met waarschuwingen, is ook hoofdaanklager van het internationaal gerechtshof in Den Haag Karim Khan KC, medeplichtig aan het mogelijk maken van Israëls genocide tegen 2,3 miljoen Palestijnen in de Gazastrook.

Vanuit de Nederlandse bevolking is er beduidend minder steun voor Israël. De afgelopen weken gingen tienduizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de genocide en sloten honderden mensen zich aan bij de sit-ins op stations. Het is belangrijk dat we de politieke druk op de Nederlandse regering verder opvoeren: in de publieke ruimte, in de politiek en op onze werkplekken.

Deze oproeptekst fungeert als basis voor de landelijke demonstratie op 26 november in Amsterdam. De actie is een initiatief van BDS Nederland, de Palestijnse Gemeenschap & de Internationale Socialisten.

Wij roepen organisaties op de tekst te ondertekenen en hun achterban op te roepen aan te sluiten bij de demonstratie. Wij moedigen organisaties ook aan om tijdens de actie zichtbaar aanwezig te zijn. Op die manier willen we de brede maatschappelijke steun voor de Palestijnen zichtbaar maken op straat.

Ondertekenaars:

Amsterdam City rights
ROOD Zwolle
Preggylicious
MiGreat
ByKarmas fysiotherapie
Friesland for Palestine
Meld Islamofobie
Groningen for Palestine
Debt for Climate Netherlands
Internationale Socialisten Groningen
Aidon

BDS Nederland op Twitter