Statenloos in Jeruzalem; deportatie naar Jordanië dreigt voor Mustafa al-Kharouf
Al jaren wordt erover gespeculeerd: ‘transfer’ van Palestijnen naar Jordanië. Wordt al-Kharouf een voorloper van een raszuiver Groot-Jeruzalem? En van ‘Jordan = Palestine’?
Sinds vijf maanden zit de 32-jarige fotojournalist Mustafa al-Kharouf in een Israëlische gevangenis, gescheiden van vrouw en dochtertje van anderhalf. Zijn vader en zijn vrouw zijn Palestijns, zijn moeder komt uit Algerije. Zijn pogingen om een permanente verblijfsvergunning te krijgen (‘permanent residency status’; een gewoon staatsburgerschap is voor Jeruzalemse Palestijnen onhaalbaar) zijn tot nu toe op niets uitgelopen. Hij vreest nu slachtoffer te worden van de beruchte “centre of life” politiek die één van de methoden is om Jeruzalem geleidelijk raszuiver te maken.
Beruchte Jordaanse optie
Al-Kharouf dreigt nu deportatie naar het aangrenzende Jordanië. Daardoor zal niet alleen een jong gezin uit elkaar gerukt worden, maar de Palestijn zal in dat land ook statenloos worden en daarmee zal zijn toekomst verwoest worden. In het economisch zeer kwetsbare Jordanië heerst een panische angst voor de beruchte ‘Jordanië optie’: het verjagen van honderdduizenden zo niet enkele miljoenen Palestijnen naar dat land. Jordaans staatsburgerschap toedelen, laat staan gezinshereniging is het laatste dat de autoriteiten daar willen (denk aan de slogan die Geert Wilders uit Israël had meegenomen: “Jordanië is Palestina”).
De Israëlische mensenrechtenorganisatie HaMoked staat al-Kharouf bij in zijn zaak. Het Israëlische Hooggerechtshof zal binnenkort een uitspraak doen in zijn zaak, op basis van het gecompliceerde en ondoorzichtige ‘centre of life’- beginsel.
De redactie
Foto: Mustafa al-Kharouf (bron: Tamam al-Kharouf, Mustafa’s vrouw)