29 November 2019

T/m 1 december, Amsterdam: Destruction and Return in al-Araqib

Destruction and Return in al-Araqib by Forensic Architecture,

Tolhuistuin, Amsterdam

documentary/installatie 20 min. English language, UK 2018.

In de afgelopen zestig jaar is al-Araqib, een dorp in de Naqab (Negev)-woestijn, 140 keer afgebroken door Israelische ordetroepen en herbouwd door de bedoeïenen die er wonen. De Staat beschuldigt de bedoeïenen ervan dat zij zich op zijn grondgebied bevinden, terwijl de woestijnbewoners zich beroepen op het feit dat zij deze grond al vele generaties bewonen.

Onderzoeksbureau Forensic Architecture ontwikkelde een platform om dit conflict over grondbezit letterlijk in kaart te brengen.

Archiefmateriaal of beelden die de overheid vrijgeeft blijken ontoereikend: ook een topografische kaart kan politiek beladen zijn.

Het multidisciplinaire collectief leerde de gemeenschap hoe zij zelf een archief kan aanleggen. De bedoeïenen verzamelden vervolgens familiedocumenten en socialemediaberichten die duidelijk maken welke ruimingen wanneer plaatsvonden en waar hun voorouders begraven liggen.

Ze maakten de vergaarde informatie digitaal doorzoekbaar om zo een nieuwe kaart van al-Araqib te kunnen maken. Die toont een gedetailleerde weergave van zowel het huidige dorp als vorige ‘versies’.

Zo is een levende kaart ontstaan waaraan de bedoeïenen nieuw bewijs kunnen toevoegen: een interactief archief waarin hun claim op het land in de Negev wordt vastgelegd.

Vr 22 t/m Za 30/11 van 11 tot 21 uur in Tolhuistuin
Zo 1/12 van 11 tot 18 uur in Tolhuistuin

BDS Nederland op Twitter