Twee staten of één? Gevecht over het hoofd van BDS heen.
De Republikeinse Partij ligt onder vuur van 21 leden van de Israëlische Knesseth. Uiterst rechts aangevallen door extreem rechts! Dit is meer dan een burgeroorlog tussen ‘gekkies’. De aap die hier uit de mouw komt heet: deugt het ‘framework’ van de tweestaten oplossing nog om de belangen van Israël te verdedigen?
‘Twee staten’, verhaal voor het publiek
Bijna dertig jaar lang is het publiek, vooral in het Westen voorgeschoteld dat de Palestijnen een eigen staat konden krijgen naast de joodse staat Israël. Vandaar het vredesoverleg, vandaar de Verenigde Staten als bemiddelaar. Waar twee vechten om een been … kortom: twee staten. Langzaamaan dringt via de media door dat dit een verhaal was, een ‘framework’ en dat Israël al die jaren een andere kant op ging: één staat en daarbinnen een aantal reservaten voor Palestijnen. Maar onder politici heerst nog de dwang om politiek correct te spreken van ‘de tweestaten oplossing’.
Republikeinen noemen twee staten nog als formaliteit
In Israël heeft vrijwel niemand het nog over een Palestijnse staat. President Trump en de Republikeinse Partij geven er ook geen cent voor. Toch noemden afgevaardigden van de Republikeinen vorige maand in een aangenomen anti-BDS motie en passant de tweestaten als doel. Zo hoort dat in politiek taalgebruik. Waarom? Omdat volgens het officiële anti-BDSverhaal de boycot van Israël leidt tot één staat inclusief meer dan zes miljoen Palestijnen die dan ook stemrecht, enzovoort hebben. En dat is, nog steeds volgens het officiële anti-BDSverhaal, een ramp voor Israëlische joden en dus antisemitisch. Daarom had ook de grote Israëllobbyïst AIPAC, voor wie de ‘tweestaten’ in werkelijkheid allang een non issue is ervoor gepleit om het T-woord toch maar in de motie op te nemen.
Knessethleden: dump die formaliteit
21 Knessethleden vinden het tijd om het masker te laten vallen. Zij hebben deze week een beroep gedaan op de Republikeinen en willen daarbij steun van president Trump, om niet meer de ‘tweestaten’ als doel te noemen. In hun brief staat dat de Palestijnse staat veel gevaarlijker is dan BDS (“the establishment of a Palestinian state would be far more dangerous to Israel than BDS.” De nieuwe formule, ook van Trump overigens, is “dat de partijen er zelf maar uit moeten zien te komen”. Dat is een manier om de Palestijnse staat ook uit het officiële spraakgebruik te laten verdwijnen.
De actie van de 21 Knessetleden vormt het topje van een ijsberg. Al maandenlang lobbyt Israël tegen de ‘tweestaten’ als officieel doel van de Amerikaanse politiek.
De redactie
Foto: ‘Tweestaten’ in de praktijk