Uitslag Israëlische verkiezingen: wat is het probleem?
Voor de vierde maal in twee jaar leidt de uitslag tot zorgelijke commentaren in de media. “Het zal moeilijk worden om een regering te vormen.” Dat zou best eens kunnen. Maar dat is niet het belangrijkste dat hier aan de hand is.
Het klopt dat Netanyahoe zich in de gekste bochten moet wringen om met een meerderheid van 61 zetels in het Israëlische parlement, toch weer te kunnen regeren. Maar dat is het punt niet. Het echte punt – en nu komen wij bij de Palestijnen – is dat de politieke invloed van de bijna twee miljoen Israëlische Palestijnen blijft toenemen, ondanks het feit dat de lijstverbinding van de kleine Palestijnse partijen schade opliep door het weglopen van de Islamitische Palestijnse partij, de Verenigde Arabische Lijst.
Netanyahoe’s bijzondere vrienden
En dat terwijl de in onze ogen extreem-rechtse Netanyahoe op rechts gepasseerd wordt door nog radicalere partijen. Bijvoorbeeld door Jewish Power van Itamar Ben-Gvir. Ben-Gvir is een bewonderaar van de facsist Meir Kahane en hij wordt zelfs door de Amerikaanse Aipac, de machtigste pro-Israëlorganisatie, rascistisch en verwerpelijk genoemd. Netanyahoe’s partij Likoed, die aan extreem rechts stemmen verliest, heeft dat soort lieden nodig maar tegelijk ook de Verenigde Arabische Lijst. Dat is strijdig met elkaar. Vijfde verkiezingsronde dan maar? Israël wordt instabieler. Hopelijk houden de Palestijnen hun kruit droog.
Israëllobby maakt zich zorgen
De zorgen van de machtige organisatie Aipac zijn niet op niets gebaseerd. Hun hoofdtaak is om alles wat Israël doet met de Palestijnen van een mooi verhaal te voorzien. “Israël is een democratie”, “de Joodse staat moet zich verdedigen tegen aanvallen vanuit Gaza”, enzovoort. Tot nu toe komen zij daarmee weg in de Amerikaanse media en voor een groot deel ook in Europa. Al te duidelijke extremistische uitschieters werden gewoon genegeerd. Dat lukt zelfs in de VS niet meer met de partij van Itamar Ben-Gvir. Diens partij heeft zelfs dankzij de steun-op-de-achtergrond van Netanyahoe de kiesdrempel gehaald.
Samenwerken met de Verenigde Arabische Lijst dan maar? Dat wordt nog lastiger voor de Israëllobby in de westerse landen. De VAL bedrijft politiek op grondslag van de islam. Door de lobby wordt dat ‘islamisme’ genoemd en in rechtse westerse kringen wordt dat geassocieerd met terrorisme. Door de radicalisering trekt de Israëlische politiek zich steeds minder aan van wat in westerse media nog verkoopbaar is. Aipac en consorten maken zich daarover zorgen.