10 January 2015

Vakantiebeurs 2015: Go Israel? Go Palestine!

go israel go palestine

Van 14 tot en met 18 januari vindt in Utrecht De Vakantiebeurs plaats. Hoe groot de wereld is kunnen we in die paar dagen tijd in de Jaarbeurs zien. De hele wereld wordt dan vertegenwoordigd door talrijke reisbureaus. De hele wereld? Nou….niet helemaal. Er is namelijk één bestemming die steevast wordt genegeerd, ingelijfd, over het hoofd gezien of verkeerd gepresenteerd, al dan niet met opzet. Welke bewoording je ook kiest, het maakt niet uit, het komt allemaal op hetzelfde neer. En die bestemming heet Palestina.

Bijna alle reisorganisaties, een enkeling daargelaten, lokt zijn reislustige klanten met prachtige beloftes voor een vakantie naar Israël, maar gaat eigenlijk voor een deel van de reis naar Palestina. Prima, maar benoem het dan ook zo. Want Bethlehem en Hebron liggen niet in Israël, ook Jericho of Oost-Jeruzalem met de Al Aqsa moskee en de Olijfberg niet. Maar dat is wel hoe verwarrend reisorganisaties in brochures en op websites met hun reisbestemmingen omgaan. En het hoeft niet verwarrend te zijn. Wees duidelijk in je reisdoel en licht potentiële geïnteresseerde reizigers oprecht in.

Is dit iets nieuws? Nee, absoluut niet. Reisbureaus presenteren al sinds jaar en dag bestemmingen in Palestina als zijnde bestemmingen in Israël. Om een paar voorbeelden te noemen: Stip Reizen of Harel Israël (laatstgenoemde nota bene door de ANWB uitgeroepen tot dé reisorganisatie om mee naar Israël te reizen!) die zoals vele andere reisorganisaties de fout in gaan wanneer zij hun Israël reizen aanbieden vanaf de Middellandse tot en met de Dode Zee.Misschien uit onwetendheid of gemakzucht of ongeïnteresseerdheid…wie zal het zeggen. Bij sommige reisbureaus hebben wij zelfs de indruk dat van opzet sprake is. Onzorgvuldig is het in ieder geval wel. 

visit palestine

Een aantal reisorganisaties is begonnen ook de Palestijnse kant van de zaak in hun excursies te belichten. Zo adverteert bijvoorbeeld SRC Reizen met een rondreis Israël en Palestina. Helaas blijft deze informatie steken op slechts de titel van de reis, bij de beschrijving van dag tot dag wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen Israël en Palestina. Makor Reizen adverteert met groepsreizen naar Israël en de Palestijnse gebieden, waarbij reizigers ook een ontmoeting hebben met Palestijnse christenen op de Westbank. Wij vinden dat een stap in de goede richting.

Voor alle reisorganisaties die zich steeds maar schuldig blijven maken aan foutieve berichtgeving, hebben wij speciaal onderstaande zelf-test uitgeschreven.. Wij verwachten echter dat ze daar een dikke onvoldoende voor zullen scoren. Net als onze beoordeling van de reisbranche scoort over de (ontbrekende) teksten bij hun Israël-reizen. Een dikke onvoldoende!

DocP zal opnieuw reisorganisaties aanschrijven en hen dringend verzoeken de reisbeschrijvingen aan te passen aan de waarheid.

 

REISBRANCHE, TEST UW KENNIS OVER ISRAEL EN PALESTINA!

Vraag 1:  Bethlehem ligt in:

A. Israël,   B. Bezet Palestijns Gebied,  C. Syrië

 

Vraag 2:  De beroemde Klaagmuur vind je in:

A. Oost-Jeruzalem, dus in bezet Palestijns gebied,   B. Israëlisch West-Jeruzalem,  C. Syrië

 

Vraag 3:  De hoogvlakte van Golan behoort tot:

A. Israël,   B. Syrië,   C. Libanon

 

Vraag 4:  Qumran, de vindplaats van de Dode Zee-rollen ligt in

A. Israël,  B.  Jordanië,  C. Bezet Palestijns gebied

 

(antwoorden: 1B, 2A, 3B en 4C)

 

BDS Nederland op Twitter