11 April 2019

Verslag opening tentoonstelling “Dutch Views of Palestine”

Op 2 april is de docP tentoonstelling “Dutch Views of Palestine” geopend in de Nieuwe Regentes in Den Haag. De tentoonstelling werd mogelijk gemaakt door samenwerking met Palestinorama en de Nieuwe Regentes. Curator Anissa Foukalne deed het openingswoord samen met Sonja Zimmermann, voorzitter van docP. Amin Ghazal, voorzitter van de Stichting Nazareth, verklaarde tenslotte de tentoonstelling voor geopend.

“DUTCH VIEWS OF PALESTINE”

Tussen 2 en 12 april is de tentoonstelling “Dutch Views of Palestine” te zien in de Nieuwe Regentes in Den Haag.

Op de bodem van het  Diepe van de voormalige zweminrichting de Regentes zijn schilderijen opgesteld van Senad Alic, Ben Kersaan en Mieke Krediet.

Senad Alic, afkomstig uit voormalig Joegoslavië, toont 6 schilderijen uit de serie “Gebroken Aquarium”. Senad weet uit eigen ervaring wat oorlog inhoudt evenals vluchten voor geweld. Op zijn schilderijen zien we vluchtelingen in een spookachtig bos, lopend, voorbij gestalten liggend op de grond. Ook zien we vluchtelingen arriveren, er hangt feestverlichting. Verstoren ze misschien ons feestje?

Mieke Krediet schilderde wat ze zag in Palestina: de Muur, gesneuvelde olijfbomen, een huis voor driekwart door de Muur omringd. Ze declameert vier coupletten uit het gedicht van Arie de Bruin uit de bundel “Je bent er geweest” van hem en Len Munnik:

“In één dag stond hij daar

omsingelde haar huis

omsingelde haar hart

Haar kind

Haar man

Driekwart”

 

Ben Kersaan toont vier Guernica-achtige schilderijen onder de titel “Is dat Oom Mohammad die daar ligt?“ De afbeeldingen lijken op elkaar, al zijn ze allemaal net even anders. Samen stellen ze de moedeloze  herhaling voor van aanvallen op de Palestijnen in Gaza. In een bakje aan een pilaar ernaast liggen zo’n honderd kaartjes, met informatie over telkens weer een andere  aanval, met een andere datum erbij. “Dagelijks titelkaartje verwisselen” , staat er als instructie bij.

De tentoonstelling maakt deel uit van het docP project Kunst, Solidariteit en Palestina, gestart in 2017. In 2017 en 2018 vonden er twee concerten plaats in het kader van dat project. Steeds meer kunstenaars raken actief betrokken bij de Palestijnse zaak en zetten zich op uiteenlopende manieren in voor de rechten van de Palestijnen.

De tentoonstelling maakt deel uit van het Palestinorama Festival met films, lezing en een postertentoonstelling. De tentoonstelling “Dutch Visions on Palestine”  en is te zien t/m 12 april.

De docP tentoonstelling is mogelijk gemaakt door samenwerking met Palestinorama en de Nieuwe Regentes. Curator is Anissa Foukalne.

 

 

BDS Nederland op Twitter