Vervoersregio Amsterdam moet stoppen met EBS
Het moederbedrijf van EBS, Egged, staat op de VN-lijst van bedrijven die bijdragen aan en profiteren van de illegale kolonisatie door Israël van Palestijns gebied en die daarmee handelen in strijd met internationaal recht. Egged is een belangrijke logistieke schakel in het illegale Israëlische nederzettingenbeleid. Egged verzorgt busvervoer van, naar en tussen de illegale nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever en bezet Oost-Jeruzalem met bussen die grotendeels verboden zijn voor Palestijnen en op wegen die deels voor Palestijnen verboden zijn. Men kan deze bussen met recht apartheidbussen noemen.
De banden van EBS met zijn moederbedrijf zijn nauw. Het is betrokken bij het oplossen van problemen en er is een grote kans dat de onlangs aan EBS opgelegde miljoenenboetes, net als in het verleden, door het moederbedrijf Egged worden betaald. Toen EBS in Waterland bijna failliet ging, bleek dan ook dat de Israëlische tak hen uit de brand moest helpen met 30 miljoen euro. Amsterdam Waterland heeft dus ruim een jaar gedraaid op financiering door de
moedermaatschappij Egged. Met andere woorden: Amsterdam Waterland is gedeeltelijk
overeind gehouden met inkomsten van Egged uit de exploitatie van lijnen in bezet Palestijns
gebied.
Nederlands mensenrechtenbeleid
Einde aan bezetting
Op vrijdag 19 juli jongstleden presenteerde het Internationale Gerechtshof zijn oordeel over de juridische consequenties van de Israëlische bezetting en kolonisatie van de bezette Palestijnse gebieden.
Het hof bevestigt daarin dat Israëls aanwezigheid in al zijn facetten strijdig is met de elementaire volkenrechtelijke verdragen die samen de internationale rechtsorde vormen. In zijn oordeel maakt het hof ook duidelijk dat Israël uit is op annexatie van (grote delen van) het bezette gebied. Een andere explosieve conclusie is dat Israël zich schuldig maakt aan raciale segregatie en apartheid.
Niet normaliseren
Het Hof oordeelt dat alle staten verplicht zijn de door Israël gecreëerde ‘illegale situatie’ niet te normaliseren, en op geen enkele wijze mogen bijdragen aan het (voort)bestaan ervan. Alle staten hebben tevens de verplichting om te voorkomen dat overheden, instellingen, bedrijven en rechtspersonen onder hun jurisdictie banden onderhouden met, zoals het Hof het concreet benoemt, Israëls illegale aanwezigheid in bezet Palestijns gebied.
Concessie ontbinden
Het lijdt geen twijfel dat de uitspraak van het Internationale Gerechtshof, het hoogste gerechtelijke orgaan van de Verenigde Naties, Nederland verbiedt om verdere concessies te gunnen aan EBS totdat EBS de banden met moederbedrijf Egged volledig verbreekt. Tevens zou dit juridisch voldoende grond moeten geven om bestaande contracten met EBS te ontbinden. Specifiek ben ik hier in relatie tot de huidige concessie EBS voor Zaanstreek-Waterland.
Nederland geeft in beleidsstukken aan gecommitteerd te zijn aan het handhaven van VN opgestelde principes (UNGP) omtrent internationale handel. Ik roep de regioraad op hier ook naar te handelen.