VN en Israël bereiken akkoord over het vertrek van Afrikaanse vluchtelingen naar het Westen
De Verenigde Naties en Israël hebben een akkoord bereikt over het vertrek van zo’n 16.000 Afrikaanse asielzoekers uit Israël, zo berichtte Haaretz vandaag. Deze vluchtelingen, voornamelijk afkomstig uit Eritrea en Soedan, werden in Israël voor de keuze gesteld: enkele reis Rwanda of Oeganda met een vertrekpremie van $800 of de rest van je leven opgesloten worden in een kamp in Holot, de Negev woestijn. Dit besluit heeft zowel binnen Israël als daar buiten tot ophef en protesten geleid. Het Israëlische Hooggerechtshof heeft de uitvoering van deze stappen voor als nog geblokkeerd.
De vluchtelingen krijgen naast deze twee keuzes nu ook de mogelijkheid naar het Westen vertrekken, onder andere naar Duitsland, Italië en Canada. Een opmerkelijke overeenkomst omdat Israël slechts een zeer kleine groep vluchtelingen herbergt, zo’n 36.000, bijna allemaal afkomstig uit de eerder genoemde twee landen. Deze groep neemt niet toe nadat zij haar grens met Egypte middels een hek hermetisch heeft afgesloten. Een deel van de vluchtelingen is al vertrokken richting Rwanda en Oeganda. Israël neemt ook geen vluchtelingen uit de regio op zoals haar buurlanden en veel Europese landen wel hebben gedaan.
Gideon Levy berichtte een paar weken geleden in Haaretz dat deportatie van vluchtelingen naar Rwanda en Oeganda ook wel eens opmaat zou kunnen zijn voor deportatie van Palestijnen in Israël en bezet gebied. Die zouden voor dezelfde keuze worden gesteld. Moet het Westen zich voorbereiden op de komst van 6,5 miljoen Palestijnse asielzoekers?
Inmiddels heeft premier Nethanyahu de overeenkomst weer opgezegd onder druk van z ‘n eigen partij en Het Joods Huis. Die zijn van mening dat er nog te veel vluchtelingen in Israël achter blijven.
de redactie