Vrije pers in Israel onder vuur
Is Israel een land dat zichzelf nog omhoog kan trekken uit het moeras waarin het zit? En waarin het de Palestijnen verstikt? Voorstanders van een boycot vinden van niet: druk van buitenaf is nodig. Nu wordt de laatste tijd ook de vrije pers het moeras ingetrokken. Afgelopen weekend werd bekend dat de zender Al Jazeera uit Israel moet verdwijnen. De journalisten hadden recent rond de kwestie Al Aqsa/Tempelberg nieuws gebracht dat de regering onwelgevallig was.
Zondag werd op een persconferentie door de minister van Communicatie aangekondigd dat het kantoor van Al Jazeera wordt gesloten en dat de accreditatie van zijn journalisten zal worden ingetrokken. De Israelische Knesset moet het besluit nog goedkeuren en zal dat naar verwachting doen. Al Jazeera was niet toegelaten tot de persconferentie. Israel volgt met zijn besluit het beleid van de Arabische dictaturen in Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte. Deze hebben een conflict met Qatar dat tot grote ergernis van Saoedi-Arabië en zijn bondgenoten Al Jazeera sponsort. Het argument van de Israelische minister is, dat Al Jazeera door zijn berichtgeving “geweld heeft gestimuleerd” (inciting violence).
Het sluiten van een kritische zender is een stap in een al langer gaand proces. De vrije pers in de bezette gebieden wordt al sinds lang geleden onderdrukt, soms met zeer harde middelen. De laatste jaren worden ook wetten aangenomen die tot doel hebben om in Israel zelf kritische geluiden in de media – maar ook in de culturele sector – te smoren. Recent voorbeeld was het niet verlengen van de accreditatie van NRC journalist Derk Walters. Overigens blijft Al Jazeera aanwezig in de Gazastrook en Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Rami Khouri (hoogleraar aan de Amerikaanse Universiteit van Beiroet) zegt in een interview met Al Jazeera: “Regimes that want to control power will almost always go after two targets – the media and the foreigners.”
Israel is een land dat zich meer en meer opsluit in zijn eigen ‘bubble’ en kritische geluiden van buiten ziet als een vorm van agressie.
Achter deze link treft u een film aan met een discussie over het Israëlische beleid. Deelnemers zijn onder meer de genoemde Rami Khouri en Gideon Levy (kritische columnist van de Israelische Haaretz).
de redactie