4 August 2014

Wat is er toch aan de hand met Nederland?

Lot van Baaren, bestuurslid AbvaKabo FNV en FNV, sprak namens de Palestinawerkgroep van Abvakabo FNV bij de demonstratie voor Gaza zondag in Amsterdam:

Wat is er toch aan de hand met Nederland?
Waarom staan we niet massaal op bij zoveel onrecht?
Hoeveel burgerslachtoffers moeten er nog vallen, hoeveel kinderen moeten nog gedood?

Wat is er toch aan de hand met Nederland?
Het grootste deel van Politiek Nederland blijft stil, het grootste deel van de media blijft kritiekloos de Israëlische propaganda napapegaaien.
Maar we weten toch wel beter?

We weten toch dat Gaza de grootste openluchtgevangenis ter wereld is?
We weten toch dat daar 1,8 miljoen mensen op twee maal Texel woont, met een muur eromheen? Waar vluchten niet kan, ook al vallen er elke dag en elke nacht bommen?

We weten toch dat dit geen oorlog is, maar grof en misdadig geweld van een bezetter tegen een onderdrukt volk? We weten toch dat dit niet draait om joden, niet om de verschrikkelijke Holocaust of alle onrecht uit de Tweede Wereldoorlog? We weten toch dat dit gaat om het uitvoeren van een Zionistische politieke agenda van ver voor die tijd? Van het koste wat het kost veroveren van land en verdrijven van Palestijnen?

De duizenden protesterende Israëliërs op het Rabin plein in Tel Aviv deze week weten dat, veel van onze vakbondscollega’s in Israël weten dat. Zij willen niet dat er eergisteren weer 1 miljard aan wapens gekocht wordt, terwijl bezuinigingen hen hard treffen en hun onderwijs en gezondheidszorg afgebroken wordt.
Zij willen net als de internationale vakbeweging een Staakt het Vuren en dat VN resoluties nageleefd worden.

Gelukkig blijft de vakbeweging niet stil. Ik ben blij met de oproep van de collega’s van de internationale transportbond om de Gazanen te helpen, om onvoorwaardelijk te kiezen.
Ik ben blij met collega’s in Canada die geen Israëlische schepen lossen.

En ik ben blij met mijn eigen vakbond, de Abvakabo die stelling neemt en niet wil dat er geïnvesteerd wordt in de bezetting, in de illegale settlements, in de muur.
Afgelopen februari was ik er nog met Ton Heerts en Corrie van Brenk, voorzitters van FNV en Abvakabo, we stonden samen met onze collega’s van de Palestijnse vakbond PGFTU bij die muur. En ik ben blij dat we afspraken niet stil te blijven.
Het is goed dat mijn vakbond het pensioenfonds ABP oproept niet meer te investeren in drie Israëlische banken, net zoals het pensioenfonds van zorg en welzijnswerkers  PFZW dat eerder dit jaar al deed.
Ik ben blij met de digitale community Avaaz, dat een petitie initieerde waardoor al 1,5 miljoen mensen diezelfde oproep aan ABP deden en die ook bedrijven als G4S, Veolia, HP, Barclays en Carterpillar aan de schandpaal nagelen omdat ze rijk worden van de bezettingspolitiek.

Want dat is wat we kunnen doen, wij hier in Nederland. Zoals we dat ook in de tachtiger jaren deden tegen apartheidsregiem in Zuid Afrika. Dat is waar we de zionistische politiek een hak kunnen zetten, van een afstand en geweldloos.
Het is niet voor niets dat de oude aartsbisschop Tutu het BDS initiatief steunt, hij kent de kracht ervan.

Ik roep mijn collega’s op, ik roep jullie op: neem stelling.
Niet kiezen, is ook een keuze. Niet kiezen is kiezen voor een bezetting, voor onderdrukking, voor onrecht en geweld.
Kies voor solidariteit, steun de Gazanen, steun de Palestijnen en maak er werk van.
In de vakbeweging waar solidariteitsgroepen actief zijn of daarbuiten.
Laat je stem horen, schrijf je pensioenfonds aan, teken de petitie van Avaaz op internet, dwing je partij zich uit te spreken, maak je omgeving bewust, maak Nederland wakker.

Wees solidair, steun Gaza.

 

Dit artikel verscheen eerder op de website van de Palestina werkgroep van Abvakabo

BDS Nederland op Twitter