23 December 2018

Zo. 30 december Amsterdam: Herdenking 70 jaar Nakba

Waar: de Dam in Amsterdam
Datum: zondag 30 december van 14 tot 16 uur

Het Palestijnse Huis en het Breed Platform Palestina nodigen u uit voor een demonstratieve herdenking van de al 70 jaar durende verdrijving van Palestijnen.
Er komen diverse sprekers, de Palestijnse dansgroep ( Lajee ) treedt op en er zal een krans gelegd worden bij het reizende Nakba-monument, dat onlangs in Haarlem werd onthuld.

Het is dit jaar 70 jaar geleden dat de staat Israel werd uitgeroepen. Die gebeurtenis was het begin van de verjaging van honderdduizenden Palestijnen van hun geboortegrond. Die verjaging gaat tot de dag van vandaag door in de vorm van de Israelische nederzettingpolitiek.

Het verdelingsplan van Palestina, dat in 1947 door de Verenigde Naties werd aangenomen, ging uit van 2 staten voor 2 volken en eerbiediging van de rechten van alle inwoners. In de jaren daarna werd de werkelijkheid: Eén staat voor één volk en verjaging van de Palestijnen.

Door dit onrecht is de intussen tot miljoenen uitgegroeide Palestijnse bevolking al 70 jaar rechteloos vluchteling, zowel in hun land als in de diaspora. Omdat dit in Nederland vrijwel genegeerd wordt, willen Het Palestijnse Huis en Het Breed Platform Palestina aandacht besteden aan dit trieste 70-jarige jubileum.

Ook herdenken wij zo de vele Palestijnen die sindsdien zijn en worden gedood in verband met de voortgaande gebiedsuitbreiding door Israel.

BDS Nederland op Twitter