2 October 2018

Minister van Onderwijs Bennett: het Gaza-beleid van Lieberman is onvoldoende agressief.

Irritatie is uitgebroken binnen de Israëlische regering over de vraag of het gewelddadige en dodelijke optreden van het Israëlische leger tegen demonstranten in Gaza wel hard genoeg is. Met als gevolg dat de minister van Defensie Avigdor Lieberman opschept over de zeven Palestijnen die op vrijdag zijn gedood.

Zondag liet minister Naftali Bennett, die leiding geeft aan het rechts nationalistische Joods Huis, het beleid van Lieberman in Gaza te willen openbreken en het onvoldoende agressief noemen.
Het Israëlische leger heeft 193 Palestijnen gedood en meer dan 13.000 verwond in Gaza, ongewapende demonstranten die opkomen voor hun burgerrechten, sinds 30 maart jl. de protestbeweging genaamd “The Great March of Return” begon.

Toen hij vandaag op de Israëlische radio sprak, ontkende Lieberman dat zijn gewelddadige beleid – waar de Verenigde Naties een onderzoek naar oorlogsmisdaden heeft geopend – te soft was.
‘Bennett liegt’ zei hij. “Over welke zachtheid heeft hij het? Net afgelopen vrijdag zijn zeven relschoppers om het leven gekomen en zijn meer dan 500 gewonden gevallen en geen enkele Israëliër heeft ook maar een schrammetje opgelopen.”

De 12-jarige Naser Azmi Musbeh en de 14-jarige Mohammed Naif al-Houm behoorden tot de zeven doden van afgelopen vrijdag. Negentig kinderen, vier medici en vier journalisten raakten gewond door kogel als dus het ministerie van Gezondheid van Gaza.

Lieberman zei tevens dat de ruzie een tweedeling vertegenwoordigt tussen twee rechtse politieke stromingen in Israël.
“Er is hier een verschil van inzicht, dat bij ons blijft tot we de verkiezingen in gaan, tussen een bizar, slaapwandelend, messiaans rechts en een verantwoordelijk rechts” zei hij.

Bennett volgde door zelf op de Legerradio te verschijnen en er bij het Israëlische leger op aan te dringen alle Palestijnen neer te schieten die brandende ballonnen over de Gaza-Israëlische grens laten vliegen. Hij zei dat de Hamas-beweging, die Gaza bestuurt, wordt aangemoedigd door het beleid van Lieberman.
“De persoon die verantwoordelijk is voor de veiligheid is minister van Defensie Lieberman,” zei hij.
“Voor het laatste half jaar heb ik duidelijk gezegd dat het beleid dat Lieberman leidt zwak is. Het beleid ten aanzien van Gaza is een linkse politiek die uiteindelijk zal leiden tot een volledige opstand. De situatie zal ondraaglijk zijn.

Slecht nieuws voor de Palestijnen in Gaza: zij moeten voorlopig op meer dodelijk geweld rekenen. En voor de Israëli’s: het ontbreken van enige visie binnen het kabinet: het door Israël gecreëerde probleem oplossen met nog meer geweld. Dat heeft 70 jaar bewezen niet werken.

BDS Nederland op Twitter