4 February 2018

Ahed Tamimi op Europese Palestina-sites.

Ahed Tamimi is in zeer korte tijd het symbool geworden voor het verzet en het lijden van de Palestijnse kinderen en jongeren. Toen zij op 2 februari haar 17e verjaardag vierde werd dat op alle “Palestina”-sites prominent gebracht. Dat heeft mede te maken met het feit dat die verjaardag in de gevangenis werd doorgebracht. Plus de gebeurtenissen die aan haar arrestatie vooraf gingen en de vreselijke wraakactie daarna (niet gepleegd door een criminele motorclub maar door het officiële leger van een staat waarmee ons land dik bevriend is, Israel). En het ligt aan haar bijzondere uitstraling.

De rondgang op de verjaardag van het “symbool Ahed” – zie hieronder drie voorbeelden – maakt ook duidelijk dat zij voor de verschillende solidariteitsorganisaties juist aanleiding vormt om het lot van alle gevangen en mishandelde kinderen in de bezette gebieden onder de aandacht te brengen. En dat is het beste dat er kan gebeuren wanneer een 16/17-jarige plotseling uitgroeit tot een beroemdheid. Hieronder drie Europese voorbeelden, uit Frankrijk, Ierland en Duitsland.

Frankrijk

Onder de kop “Liberté pour Ahed Tamimi” schrijft de Association France Palestine Solidarité, “Ahed Tamimi, de strijdvaardige Palestijnse (…) wordt beschouwd als de “Rosa Parks van Palestina”. (…) Maar vandaag riskeert dit jonge meisje een gevangenisstraf van tien jaar in verband met een twist met Israelische soldaten.” Nb: Rosa Parks was een jonge zwarte Amerikaanse vrouw die beroemd werd nadat zij in 1955 in een bus weigerde op te staan voor een blanke. Ahed Tamimi wordt in Frankrijk ook al vergeleken met het nationale icoon Jeanne d’Arc.

Ahed Tamimi, op een affiche van "street artist" Zola (zie ook: Zola op facebook: "happy birthday" door Bassem Tamimi)

Ahed Tamimi, op een affiche van “street artist” Zola (zie ook: Zola op facebook: “happy birthday” door Bassem Tamimi)

"La Jeanne d'Arc palestinienne"

“La Jeanne d’Arc palestinienne”

 

Ierland

De Ireland-Palestine Solidarity Campaign organiseerde op 25 januari j.l. samen met de Ierse Students for Justice in Palestine en United Against Racism een solidariteits wake om te protesteren tegen, “the imprisonment of Ahed Tamimi and all Palestinian child prisoners” Het protest vond plaats voor de hekken van het Ierse parlement. Opvallend (voor een Nederlander) was dat het protest werd bezocht door een flink aantal leden van het Ierse parlement.

Demonstratie in Dublin, Ierland

Demonstratie in Dublin, Ierland

Duitsland

Op de site van de Duitse Palästina-Solidarität staat: “Zij zal haar 17e verjaardag achter de tralies doorbrengen. Wij eisen met Amnesty International, CodePink, Jewish Voices for Peace en vele anderen haar vrijheid. Wij sturen haar verjaardagskaarten (…). Ahed Tamimi wordt al de “Rosa Parks van Palestina” genoemd.”  

Ahed in actie, oktober 2017

Ahed in actie, oktober 2017

De oproep tot vrijlating van Ahed Tamimi is nu wereldwijd door meer dan 1,6 miljoen mensen getekend. Israel zit zeer in zijn maag met deze gevangene en probeert nu de hele familie Tamimi in diskrediet te brengen.

de redactie

BDS Nederland op Twitter