3 August 2018

Israels rechtsysteem meet met twee maten

Ahed al-Tamimi en haar moeder werden deze week vrijgelaten na acht maanden cel. Ahed als minderjarige wegens het slaan van soldaten die zonder instemming of noodzaak zich in hun tuin bevonden en die, getuige de video, daar nauwelijks last van hadden, en haar moeder voor het posten van de video.

Twee Italianen, die een levensgrote afbeelding van Ahed op de apartheidsmuur bij Betlehem hebben geschilderd zijn aangehouden, twee dagen vastgezet en vervolgens het land uitgezet wegens verboden kunst. Zij mogen Israël en de bezette gebieden 10 jaar lang niet in. Verboden kunst op een, volgens het internationaal gerechtshof, illegale en daarmee verboden muur?

Vorige week vrijdag is Yehuda Shaul tijdens een tour door Hebron, terwijl hij bij een ingang van een winkel zat, aangevallen door een groep rechts radicalen onder de ogen van de Israëlische grenspolitie die niets ondernam het geweld tegen hem te stoppen. Yehuda Shaul is een van de oprichters van Breaking the Silence en een actief bestuurslid. Hij geeft met regelmaat rondleidingen in Hebron om buitenstaanders te laten zien en voelen wat de bezetting betekent.  Yehuda, geen kleine jongen, werd aanzienlijk letsel toegebracht, zie de foto van Breaking the Silence. Na herhaald aandringen werd een van de aanvallers, die op hun gemak wegliepen, door de grenspolitie aangehouden. Hij werd veroordeeld tot een straatverbod in Hebron voor twee dagen.

Israël beperkt de rechten van de door haar gedefinieerde andere etnische groep steeds verder, de groep wordt voor de geringste vergrijpen onevenredig hard aangepakt en een ieder die kritisch is over dit beleid wordt met geweld aangepakt onder toeziend oog van de verantwoordelijken voor orde en veiligheid. Waar hebben we dat eerder gezien?

BDS Nederland op Twitter