3 September 2018

Aanval op Jeremy Corbyn groeit uit tot testcase in Europa. De inzet is, krijgt Israël greep op de definitie van ‘antisemitisme’?

Israël valt vrijheid van meningsuiting in Europa aan

De leider van de Britse Labour partij Jeremy Corbyn ligt zwaar onder vuur. De pro Israël lobby in Engeland vuurt valse beschuldigingen op hem en vooraanstaande leden van de partij af om Corbyn onder druk te zetten. Men wil hem dwingen om een definitie van ‘antisemitisme’ te onderschrijven (de zogenaamde IHRA definitie) die het makkelijk maakt om pro-Palestijnse organisaties – zoals BDS – het predicaat ‘antisemitisme’ op te plakken. En om daarmee deze Israël kritici met rechtszaken te bestoken. Tot nu toe leek de pro Israëllobby in Engeland zelf deze actie te leiden. Maar nu komen er steeds meer aanwijzingen boven tafel voor iets anders: Israël zelf stuurt de campagne op de achtergrond. De vermoedens hierover bestonden al. Als Israël hiermee succes heeft ontstaat de bizarre situatie dat dat land greep begint te krijgen op de vrijheid van meningsuiting in Europa ten aanzien van de Israëlisch-Palestijnse kwestie en indirect ten aanzien van de Midden-Oosten problematiek.

De inzet op korte termijn: geen Labour premier

Terwijl onze mainstream media grossieren in speculaties over Russische beïnvloeding van de Amerikaanse en Europese politiek is het doel van Israël en zijn lobby zeer concreet: bij de komende verkiezingen mag Corbyn geen premier van Engeland worden. Iets ruimer gesteld: een politicus die in Engeland de top wil bereiken moet kritiek op Israël binnensmonds houden. Dat de Israëlische regering nauwelijks moeite doet om zijn sturende functie in dit schandaal te verbergen geeft aan dat die regering er vertrouwen in heeft dat chantage van de politieke top werkt en het democratisch proces en de publieke opinie niet ter zake doet.

Informatie over Israëls rol in het schandaal

Enkele dagen geleden verscheen een belangrijk artikel belangrijk artikel van Jonathan Cook waarin de sturende rol van Israël nader wordt geanalyseerd. Met name de ministeries van Buitenlandse Zaken en van Strategische Zaken hebben de leiding van de campagne. De Israëlische ambassade in Londen coördineert ter plaatse. De achtergrond is de grote zorg van Israël dat fundamentele kritiek op Israël begint door te dringen in de mainstream linkse partijen, zoals de Engelse Labour. Het ministerie voor Strategische Zaken is in enkele jaren uitgegroeid tot een belangrijke speler binnen het overheidsapparaat. Cook: “(…) the strategic affairs ministry has moved from being a relative backwater inside the government to playing a starring role in Israel’s struggle on the world stage against “enemies” damaging its image.”

Morgen stemming binnen Labour en BBC2 uitzending

Dinsdag 4 september vindt een belangrijke stemming plaats binnen de Labour over de IHRA definitie. BBC2 zendt ook morgen (21.00 uur Britse tijd) een documentaire uit over ‘antisemitisme in Labour”. Ook de BBC stond overigens de afgelopen jaren onder zware druk van de Israël lobby. Tot slot: Ongeacht de vraag of Israël deze of gene slag wint of verliest, geven deze grove strijdmethoden aan hoezeer dit land zich, terecht, zorgen maakt over zijn imago in Europa.

De redactie

BDS Nederland op Twitter