4 June 2018

Madrid, Barcelona, Valencia en andere Spaanse steden: steun voor Palestijnen

Opvallende ontwikkeling in Spanje! Een golf van solidariteitsverklaringen trekt door de raadhuizen en gemeenteraden van grote steden. De rode draad in alle verklaringen is de verplaatsing van de Amerikaanse ambasasade van Tel Aviv naar Jeruzalem. Ook klinkt overal de verontwaardiging door over het bloedbad dat Israëlische scherpschutters ongestraft aanrichten onder de Palestijnse jeugd. Een aantal steden vragen om een wapenembargo tegen Israël.

Madrid nam een motie aan die het disproportionele geweld tegen burgers veroordeelt en een einde eist aan de illegale omsingeling van de Gazastrook. Barcelona, de tweede stad van het land, spreekt steun uit voor een wapenembargo zolang Israël door gaat met het schenden van Palestijnse rechten en doet daartoe een beroep op de regering van Spanje. Valencia heeft zich uitgeroepen tot ‘apartheids free zone’ en steunt expliciet de BDS beweging. Pamplona nam een motie aan waarin het recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen wordt ondersteund. Aan de Spaanse regering en de Europese Unie wordt gevraagd om Israël sancties op te leggen en de diplomatieke banden te verbreken. Ook elders zoals in Terrassa en Badalona, derde en vierde stad in Catalonië zijn soortgelijke stappen ondernomen.

In Spanje is deze week de conservatieve regering van Rajoy afgelost door een regeringscoalitie met progressieve partijen. Of dat zal leiden tot een beleidswijziging ten aanzien van Israël/Palestina op landelijk niveau is nog niet te zeggen. De nieuwe regering is nog niet in stabiel vaarwater terecht gekomen.

de redactie

foto: Valencia, regionale hoofdstad in het zuiden en ‘apartheid free zone’

BDS Nederland op Twitter