5 April 2018

Europese vertegenwoordigers op Dag van het Kind: bezorgd om Ahed Tamimi en andere kinderen.

Op de vooravond van de Palestijnse Dag van het Kind (5 april) hebben de EU-Vertegenwoordiger en de EU-Missiehoofden in Jeruzalem en Ramallah de volgende verklaring uitgegeven:

Op 21 maart 2018 heeft de Israelische Militaire Rechtbank in Ofer een schikkingsvoorstel in de zaak Ahed Tamimi geaccepteerd. De EU-missies in Jeruzalem en Ramallah spreken hun ernstige bezorgdheid uit over de omstandigheden van haar arrestatie, de duur en de voorwaarden van de detentie en over de gevolgde procedures in zowel haar specifieke zaak als in vergelijkbare procesvoeringen in het systeem van de militaire rechtbank.

In de afgelopen maanden is een groot aantal minderjarige kinderen opgepakt bij demonstraties in bezet Palestijns gebied, inclusief Oost Jeruzalem.

De Europese Unie (EU) is bezorgd over de omstandigheden en procedures rondom arrestatie, ondervraging en detentie van minderjarigen, waaronder administratieve hechtenis. Israel heeft verplichtingen om de rechten van het kind te respecteren volgens internationaal recht, waarin onder meer wordt bevestigd dat arrestatie, detentie of gevangenneming van een kind alleen uitgevoerd kan worden in uiterste gevallen en voor een zo kort mogelijke duur.

Daarnaast zijn een aantal Palestijnse minderjarige kinderen omgekomen door dodelijk geweld gebruikt door Israelische militairen. De EU blijft zijn ernstige bezorgdheid uitspreken over het gebruik van scherpe munitie als middel voor ‘crowd control’. De EU roept de Israelische autoriteiten opnieuw op om proportioneel geweld te gebruiken als antwoord op demonstraties, om uiterst terughoudend te zijn bij het gebruik van geweld bij rechtshandhaving, diepgaand onderzoek uit te voeren als er dodelijke slachtoffers zijn gevallen en waar nodig tot vervolging over te gaan.

de redactie

BDS Nederland op Twitter