6 October 2018

‘Staat van Beleg’ presenteert overzicht schendingen van mensenrechten door Israël in maand september

De Nederlandse organisatie Staat van Beleg heeft zoals elke maand zijn overzicht gepubliceerd over de mensenrechtenschendingen in de door Israël bezette gebieden. Staat van Beleg heeft in de afgelopen maand september 763 schendingen geregistreerd. De website toont in zijn archief ook verwijzingen naar informatiebronnen en rapporten. Deze keer licht Staat van Beleg het thema Israëlische controle op voedselvoorziening er speciaal uit. Hieronder een samenvatting. Eerder plaatsten wij het maandelijkse overzicht over augustus.

Van Henry Kissinger, de strateeg van de Amerikaanse buitenlandse politiek is de uitspraak: “Wie controle heeft over de voedselvoorziening heeft controle over de mensen; wie controle heeft over energie kan hele continenten onder controle hebben; wie controle heeft over geld kan controle hebben over de hele wereld”. De Israëlische leiders wisten dat toen zij in 2005 achtduizend kolonisten uit de Gazastrook terugtrokken. Ook via de voedselvoorziening oefent Israël sindsdien controle uit over de ruim twee miljoen mensen in de kleine Gazastrook.

Staat van Beleg zegt daarover: “Mensen die bezet worden verkeren in een dubbele kwetsbare postitie. (…) Alles wat Palestijnen hebben opgebouwd om een beter leven te krijgen kan hen op elk moment worden afgenomen. Een van die dingen is de controle op voedselvoorziening. Gedurende de vele jaren van bezetting heeft Israël voedselonzekerheid ingezet als wapen voor haar koloniale project. Mensen in Palestina maken iedere dag individuele beslissingen maar de mogelijkheid voor Palestijnse gemeenschappen om collectieve beslissingen te nemen over hun voedsel en landbouwsystemen worden ingeperkt door de bezetting.“ Terecht wordt vervolgens de relatie gelegd met het Amerikaanse besluit om de geldstroom naar de vluchtelingenorganisatie UNRWA af te knijpen. Een besluit dat ook tot doel heeft om het vluchtelingenprobleem definitief uit beeld te laten verdwijnen. Israël heeft daar jarenlang op aangedrongen. De onzekerheid en afhankelijkheid van miljoenen Palestijnen (ook buiten de Gazastrook) wordt hierdoor vergroot.

Het loont de moeite om kennis te nemen van de analyse en de conclusie op de site.

De redactie

Trump: “We pay the Palestinians hundred of millions of dollars a year and get no appreciation or respect (foto: Abed Rahim Khatib, APA images)

BDS Nederland op Twitter