9 November 2018

Ierse Minister van Staat en 50 Ierse wetgevers pleiten voor een wapenembargo tegen Israël

In een brief, https://www.irishtimes.com/opinion/letters/israel-and-arms-trade-1.3678396, die recent in de krant The Irish Times is gepubliceerd, hebben minister van staat Finian McGrath en vijftig andere Ierse TD’s en senatoren opgeroepen tot een wapenembargo tegen Israël en tot “een einde aan de bilaterale wapenhandel tussen Ierland en de apartheidsstaat.

Naast de onafhankelijke minister McGrath omvatten de ondertekenaars leden van Sinn Féin, Solidarity-People Before Profit, Labour, de Green Party, Independents 4 Change en andere onafhankelijke leden van de Oireachtas, die de dood van 205 Palestijnse demonstranten veroordelen, waaronder 40 kinderen, als mede de meer dan 25.000 gewonden veroorzaakt door Israëlisch militaire geweld in Gaza sinds april dit jaar.

De brief eindigt met de oproep aan “de internationale gemeenschap, en in het bijzonder de Ierse regering, om een standpunt in te nemen de Israëlische decennia van koloniale bezetting, apartheid en oorlogsmisdaden tegen het Palestijnse volk te helpen beëindigen”.

De verklaring verwelkomend, zei mevrouw Fatin Al Tamimi, voorzitter van de Ierland-Palestijnse solidariteitscampagne (IPSC) en een Palestijnse-Ierse burger, “zij bedankt de leden van de Oireachtas voor deze belangrijke en principiële solidariteitsverklaring, en toont opnieuw de sterke banden tussen het Ierse volk en het Palestijnse volk, die allebei heldhaftig hebben gestreden tegen kolonialisme en onderdrukking in hun thuisland. ”

Mevrouw Tamimi merkte op dat “de IPSC een sterke weerklank vindt in deze roep om een wapenembargo tegen Israël, een maatregel waar wij al lang om hebben gevraagd. Wapens die naar Israël worden gestuurd, worden gebruikt om mijn volk te doden, te verminken en te onderdrukken, terwijl wapens die uit Israël worden geëxporteerd op de markt worden gebracht als ‘beproefde in de strijd’ tegen de Palestijnen. Het is tijd om een einde te maken aan deze afschuwelijke handel in dood en vernietiging, wat de Ierse staat met bloed besmet. ‘

Voor meer over de wapenhandel tussen Ierland en Israël klik hier op: https://www.ipsc.ie/noarmstrade

 

BDS Nederland op Twitter