3 May 2021

100 borden geplaatst in Rotterdam: koop geen apartheid!

Vandaag zijn op 100 plekken in Rotterdam A0 borden geplaatst met de tekst Israelische Medjoel is Foute Boel. Koop geen Apartheid!

Deze actie is onderdeel van de campagne Ïsraelische medjoel is foute boel, welke vlak voor de ramadan van start is gegaan. Tijdens Ramadan wordt de Europese markt overstroomd met Israelische  dadels.

Met deze campagne willen wij consumenten bewust maken van het Israelische gesjoemel met dadels. Israelische ondernemers hebben de lucratieve dadelteelt grotendeels in handen, ook in bezet Palestijns gebied. 

Hadiklaim is een groot Israelisch bedrijf dat op een zwarte lijst van de VN staat, omdat het met name in illegale Israelische nederzettingen opereert in bezet Palestijns gebied. Hadiklaim verhandelt dadels gekweekt op van Palestijnen geroofde grond en geteeld met water dat toebehoort aan Palestijnen. Daarmee schendt het op grote schaal de mensenrechten van Palestijnen.

This slideshow requires JavaScript.

Hadiklaim profiteert niet alleen van de roof van Palestijns grondgebied maar draagt ook bij aan de instandhouding van de illegale nederzettingen. Door Hadiklaim-producten door te verkopen aan consumenten schenden winkels het internationaal recht en handelen zij in strijd met de UN Guiding Principles for Business and Human Rights. Medjoul dadels van Hadiklaim worden in Nederland verkocht onder merknamen als Bomaja, King Solomon en Jordan River. Hadiklaim heeft sinds kort een Nederlands dochterbedrijf Palmfruits BV. Onder die naam brengt het dadels en dadelproducten uit op de Europese markt, waarbij het Land van Oorsprong vaak onzichtbaar is.

Ook Mehadrin is een grote dadelproducent en exporteur. Mehadrin produceert ook citrusvruchten en ander fruit zoals avocado’s en granaatappels. Mehadrin heeft bovendien verschillende dochterondernemingen in Europa, waaronder Nederland.

Israelische dadelexporteurs doen hun uiterste best om verwarring te zaaien, door geen land van oorsprong te vermelden, en veel verschillende en ook fake Arabische verpakkingen te gebruiken. Bomaja dadels heeft als opschrift  “The Peanut Company”. Deze dadels van Hadiklaim worden verkocht door bijna alle supermarkten,  evenals Shomisa dadels. De verpakkingen zijn obscuur; op Shomisa verpakkingen staan Arabische letters en een gesluierde vrouw. De vermelding van land van oorsprong ontbreekt.

Intussen ervaren Palestijnse dadelhandelaren grote obstakels om hun producten op de Europese markt te krijgen, zoals gebrek aan koelfaciliteiten in Israelische havens, en eindeloze wachttijden voor checkpoints, omstandigheden die niet optimaal zijn voor de kwaliteit van hun producten, laat staan voor de concurrentie met Israelische handelaren voor wie deze obstakels niet gelden.

De campagne “Israelische Medjoel is Foute Boel” is een samenwerking tussen Palestina Komitee Rotterdam en docP – BDS Nederland

Voor meer zie onze campagnepagina Israelische medjoel is foute boel

 

Doneren

BDS Nederland op Twitter