14 December 2013

1000 handtekeningen overhandigd door actiegroep “Nee tegen Veolia”

Actiegroep  ‘Nee tegen Veolia in Zuid Nederland” heeft op het provinciehuis van Noord-Brabant op dinsdag 10-12 jl. een petitie aangeboden aan de Gedeputeerde van Noord-Brabant Dhr Ruud van Heugten.
De heer Jan Wijenberg, oud-ambassadeur in Jemen en Saoedie Arabie, sprak namens de tegenstanders van Veolia als gegadigde voor de provinciale busconcessies. Hij memoreerde dat het op de dag af  65 jaar geleden was, dat de VN de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens heeft aangenomen in 1948.
Elke overheid, ook een provinciale overheid, heeft zich te houden aan de Grondwet van Nederland en aan het internationaal recht, zei hij.

De petitionisten overhandigden 1000 handtekeningen van mensen die zich achter de petitietekst hadden geschaard, waarin het bestuur van provincie Brabant wordt verzocht geen vervoersconcessies  te verlenen aan Veolia, want Veolia schendt de mensenrechten  in de door Israel bezette Palestijnse gebieden.

Het Nederlands ministerie van Buitenlandse Zaken voert een ontmoedigingsbeleid t.a.v. de handel van Nederlandse bedrijven met handelspartners die betrokken zijn bij ondersteuning van Israels illegale nederzettingen.
Zo trok deze week het Nederlandse waterbedrijf Vitens zich terug uit een nieuw te sluiten contract met het Israelische Mekorot, dat de nederzettingen van water voorziet uit de bezette Palestijnse Gebieden.

De provincie Brabant zou geheel in lijn met het Nederlandse beleid handelen wanneer zij geen contract aangaat  met een bedrijf als Veolia. Internationaal worden contracten aan Veolia onthouden (o.a. in St Louis, Londen) , vanwege haar verstrengeling met de Israelische bezetting.

BDS Nederland op Twitter