11 February 2018

Israel valt Syrië aan

Weer bombardeert Israel. Deze keer is er meer aan de hand.

Eerst schoot zaterdag een Israelische helikopter een drone neer die vanuit Syrië was gelanceerd. Daarna werd vanuit de andere kant een Israelische straaljager neergeschoten. Door het Syrische leger? Als antwoord heeft de Israelische luchtmacht afgelopen nacht en vandaag op verschillende plaatsen in Syrië aangevallen. Israel is gealarmeerd omdat er dit weekeinde iets nieuws gebeurde. Voor het eerst sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië (2011) werd er terug geschoten met als gevolg dat het Israelische toestel (een zeer geavanceerd Amerikaans product) neerstortte.

De eerste jaren van de oorlog in Syrië verliepen naar tevredenheid van Israel. De slachtingen leidden de aandacht af van het conflict met de Palestijnen, de infrastructuur van de noorderbuur werd volledig verwoest, het Syrische leger raakte gaandeweg uitgeput en de Amerikanen leken zich op te maken voor verwoestende aanvallen á la de Irakoorlog (2003). De hoofdprijs voor Israel leek er aan te komen: een confrontatie tussen Amerikaanse militairen en Iraanse strijdgroepen in Syrië, met vrijwel zeker een uitbreiding van gevechten naar Irak. En, Netanyahu’s lang gekoesterde wens, een aanval op Iran.

Maar vanaf eind 2013 keerde het tij voor de regering Netanyahu. Eerst zag president Obama af van het sturen van een legermacht naar Syrië, vervolgens sloot hij zelfs een atoomovereenkomst met Iran en tot overmaat van ramp ontstond er een coalitie Rusland – Iran – Syrië die de oorlog won. Israel wordt dit weekeinde geconfronteerd met iets dat het niet gewend is, namelijk een buurland – Syrië – dat zich effectief verdedigt. Israel was er sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw aan gewend dat het zich vanuit de lucht alles ongestraft kon veroorloven.

Israel is al jaren uit op escalatie met als einddoel een aanval op Iran. Daartoe is het met Saoedie-Arabië een coalitie aangegaan tegen Iran “omdat dat land terrorisme verbreidt”. Dat is lastig nu Rusland militair in Syrië zit; Israel kan zich geen militaire confrontatie met dat land veroorloven. Israel richt zijn raketten nu op de samenwerking tussen Iran en de Libanese organisatie Hezbollah en bombardeert locaties die een rol spelen in die samenwerking. Poetin – de lievelingsvijand van de meeste Nederlandse media – heeft Israel vandaag opgeroepen tot matiging.

Misschien verschuift Israels belangstelling zich nu naar de zwakste van alle partijen: Libanon.

De redactie

BDS Nederland op Twitter