12 November 2018

Opleving geweld in Gaza na Israëlische aanval zondag

Ondanks wekenlange, elkaar deels tegensprekende berichten over een wapenstilstand tussen Hamas en Israël is het geweld gisteren opgelaaid. Zondagavond werden zeven Palestijnen gedood bij een Israëlische “operatie” in Khan Younis in het zuidelijke deel van de Gazastrook. Daarbij werden ook een Israëlische officier gedood en een andere Israëlische militair licht gewond. Als antwoord werden volgens Haaretz meer dan honderd raketten vanuit de Gazastrook op Israël afgeschoten. Daarbij werd een bus geraakt waarbij een Israëliër zwaar werd gewond. Het Israëlische afweergeschut kon een aantal raketten onderscheppen. Hierop antwoordde het Israëlische leger met beschietingen verspreid over de Gazastrook, waarbij twee doden vielen (volgens andere berichten één) en verschillende gewonden.

De Palestijnse woordvoerders in de Strook waarschuwden Israël dat als de bombardementen voortgezet zouden worden, “the Palestinian factions will escalate the rocket fire and the range into Israel” (de Palestijnse groeperingen het afvuren van raketten op doelen verder in Israël zullen opvoeren).

Spanningen binnen regering

Momenteel heersen in de Israëlische regering grote spanningen over de koers van premier Netanyahu die via een overeenkomst over een langdurig staakt het vuren met Hamas, de Palestijnen in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever (WJO) definitief van elkaar probeert te scheiden. Ook is deze politiek volgens berichten in de internationale pers bedoeld om te terrein te effenen voor het ‘vredesplan’ van de Amerikaanse president Trump. De Palestijnse Autoriteit op de WJO is fel gekant tegen deze verdeel-en-heers politiek. Verschillende ministers in Netanyahu’s regering zijn eveneens tegen, maar dan omdat zij een nog hardere lijn voorstaan tegen de Gazastrook.

De redactie

Foto: zondag in de Gazastrook

BDS Nederland op Twitter