17 September 2018

BDS: hoe een vreedzame beweging het debat over Israel – Palestina heeft veranderd.

In The Guardian van 14 augustus jl. verscheen een compleet en uitgebreid opinie stuk van Nathan Thrall onder de titel “BDS: hoe een vreedzame beweging het debat over Israël – Palestina heeft veranderd”.

Kern van het probleem is niet de bezetting en een twee staten oplossing maar het zionistische project. Israël vreest dat als mensen een open geest hadden en zagen wat Israël de Palestijnen aan heeft gedaan en dagelijks aandoet, het einde van het zionistische project inluidt. Op het moment dat je zegt dat Israël geen normale staat is – dat het geen democratische staat is die een aantal fouten maakt, maar een abnormale staat, een apartheidsstaat die handelt tegen de mensenrechten – dan verbreek je het imago als liberaal, humaan, democratisch, uitsluitend zichzelf verdedigt met het meest morele leger ter wereld. BDS tast de positie van Israël aan. “De BDS-beweging zal de ware aard van het conflict aan de wereld blootstellen.

Lees deze fantastische en complete long read op:

https://www.theguardian.com/news/2018/aug/14/bds-boycott-divestment-sanctions-movement-transformed-israeli-palestinian-debate

BDS Nederland op Twitter