18 April 2018

De Amstel Gold Race, BDS en de Israel Cycling Academy

Israel Cycling Academy verbloemt Apartheid in Amstel Gold

Op 14 en 15 april vond in Maastricht de Amstel Gold Race plaats, docP heeft daar een kleine actie gehouden in samenwerking met het Nederlands Palestina Komitee, Vrouwen in het Zwart Maastricht, Cries for Justice en Palestijnse activisten.

Het was mogelijk om de Palestijnse vlag te laten wapperen en een protestbord te laten zien maar niet om te flyeren. Dit had vooraf gemeld moeten worden.

https://twitter.com/Trudgin/status/985509553247793152

Waarom kwam BDS in actie?

Aan de Amstel Gold Race in Limburg nam het Israëlische team Israel Cycling Academy deel. Hun motto: het andere gezicht van Israël laten zien. Het Israel Cycling Academy team is “ambassadeur” van het Peres Center for Peace and Innovation.

Van hun 24 wielrenners kwamen er vier uit Israël en de anderen  vanuit de gehele wereld. Een van de Israëlische wielrenners wordt op de site beschreven als de ‘sluipschutter’. Hij was sluipschutter van een elite eenheid van het IDF https://www.israelcyclingacademy.com/. Klik rechtsboven op een blokje en dan op About us en u vindt Peace ambassadors. http://www.mirror.upsite.co.il/uploaded/files/1339_a856aebbdc50fea8b56dc590bb1441d6.pdf

De belangrijkste partners van dit centrum zijn o.a. het IDF (leger), de Israëlische ministeries van Onderwijs, Economische zaken en Industrie en van Buitenlandse Zaken, Israel innovation authority, Start-up nation central e.a. Opvallend is dat de CEO van een van de start ups een oud-commandant van de beruchte Unit 8200 van het IDF is. Deze eenheid luistert Palestijnen af en gebruikt de afgeluisterde informatie om hen te chanteren en te gebruiken als spion. https://www.startupnationcentral.org/sector/cybersecurity/

Naast startups heeft het Peres Center for Peace ook een link met homeland security/defensie en de wapenindustrie, zie https://www.prnewswire.com/news-releases/policy-public-interest-latest-news/homeland-security-list/

Is de Israeli Cycling Academy ook ambassadeur voor het Israëlische leger?  En dat fietsen wordt gebruikt om het Israëlische apartheidsbeleid te normaliseren? Het centrum streeft bijvoorbeeld naar bevorderen van sport, zoals de wielersport. Dit jaar is de wielersport in Israël prominent, vanwege de daar geplande Grote Start van de Giro d’Italia. Hieraan  neemt de Israël Cycling Academy ook  deel. Het Israëlische Ministerie van Toerisme wil de tour gebruiken om Israël internationaal als sportief land op de kaart te zetten. Kosten nog moeite worden gespaard – 13 miljoen euro en 8000 veiligheidsmensen – om een positief beeld van Israël neer te zetten.

Deze ‘Grote Start’ vindt plaats in Jeruzalem, de tweede etappe gaat naar Tel Aviv en dan is er nog een etappe naar het zuiden van Israel. De start valt samen met de viering van het 70-jarig bestaan van de staat Israël. Op het kaartje van de Israel Cycling Academy staat ‘Groot Israël’ afgebeeld, dat wil zeggen Israël inclusief alle bezette gebieden.

Het 70- jarig bestaan kan niet los gezien worden van de ‘nakba’ (catastrofe) voor de Palestijnen. De verdrijving en de vlucht voor moordende milities van 750.000 Palestijnen en de vernietiging van meer dan 500 dorpen zal tijdens de Giro niet aan de orde komen. De discriminatie van niet-joden in Tel Aviv zal niet op een spandoek staan boven de start van de etappe in Tel Aviv. De vernietiging van huizen en de kolonisatie van Oost-Jeruzalem komt niet op televisie en bij de finish in het zuiden van Israël worden de niet-erkende dorpen van de duizenden Bedoeïenen, die eveneens met vernietiging worden bedreigd, angstvallig uit beeld gehouden. Palestijnen die het 70-jarig bestaan aangrijpen voor een vreedzaam protest om de terugkeer van vluchtelingen uit Gaza naar hun eigen dorpen te vragen, worden beschoten met kogels die in het lichaam ontploffen en bestookt met enorme hoeveelheden traangas.

Het Peres Peace Center

Deelnemers aan het door het PPC gecreeërde ‘programma voor vrede en innovatie’ zijn zorgvuldig geselecteerd: joden en Arabieren, Israeli’s en Palestijnen; jong en oud; vrouwen, mannen, kinderen en jongeren; professionals en mensen die verandering willen. Met gemeenschappelijke interesses zoals sport en spel wordt goede sier gemaakt. Alle andere onderdelen van het Peres Peace Center zijn vooral gericht op economische voorspoed met veiligheid voor de joodse staat. Dat zal de Bedoeinen in de Negev geen ander huis geven, het zal geen nederzettingen voorkomen of checkpoints verwijderen zodat wegen voor iedereen toegankelijk zijn. Het dragen van de titel ‘vredesambassadeurs’ of het tonen van het logo op de wielerbus is dan ook het misleiden van wielrenners en publiek.

Het zou de renners gesierd hebben als zij hadden gefietst tegen apartheid en voor gelijkheid, rechtvaardigheid en veiligheid voor iedereen.

DocP steunt de wereldwijde BDS beweging: boycot, desinvestering en sancties tegen Israel.

Lees meer op https://www.docp.nl.

https://www.docp.nl/videoboodschap-aan-giro-ditalia-apartheid-op-wielen/

de redactie

 

BDS Nederland op Twitter