19 August 2018

Israël verwerpt het VN-rapport ter bescherming van Palestijnen

Israël heeft een rapport van VN-secretaris-generaal Antonio Guterres verworpen waarin opties worden aangegeven ter bescherming van de Palestijnse bevolking in door Israël bezette gebieden.
De Israëlische VN-ambassadeur Danny Danon zei vrijdag in een verklaring dat “de enige bescherming die het Palestijnse volk nodig heeft, is van zijn eigen leiderschap” en dat het rapport het Palestijns ‘afwijzingsbeleid” ondersteunt.

Het 14-pagina’s tellende rapport schetste vier opties, van het vergroten van de hulp aan de Palestijnen, het sturen van VN-rechtenmonitors en ongewapende waarnemers naar het inzetten van een leger of politiemacht onder VN-mandaat.
Het rapport werd door de Algemene Vergadering gevraagd als antwoord op een golf van geweld in Gaza, waar sinds eind maart 171 Palestijnen door het Israëlische vuur zijn gedood en meer dan 12.800 gewond zijn geraakt.

“In plaats van manieren te suggereren om het Palestijnse volk tegen Israël te beschermen, zouden de VN in plaats daarvan de Palestijnse leiders verantwoordelijk moeten houden voor het voortdurend in gevaar brengen van haar eigen mensen,” aldus Danon.
“De suggesties van het rapport zullen het blijvende afkeuringsmechanisme van de Palestijnen mogelijk maken.”
Een VN-mandaat voor een beschermingsmacht zou een besluit van de Veiligheidsraad vereisen, waarbij de Verenigde Staten hun vetorecht kunnen inzetten om een maatregel die Israël niet bevalt te blokkeren.

Het rapport dat aan alle VN-lidstaten is toegestuurd komt in een periode waarbij vredesbesprekingen in het Midden-Oosten ontbreken, en de Europese en Midden-Oostenmachten wachten op het vredesplan van de eeuw van de regering van president Donald Trump dat al maandenlang wordt besproken.
VN-diplomaten vroegen zich onlangs af of het vredesplan van de VS ooit gepresenteerd zal worden.

Afgelopen vrijdag meldde een hoge Hamas-functionaris dat Israël, middels indirecte onderhandelingen via Egypte, had aangeboden alle overgangen met de Gazastrook te openen en de enclave aan de kust toegang te geven tot een zee corridor naar Cyprus in ruil voor het stoppen van gewapende aanvallen.
Als dit waarheid wordt zou het een enorme winst zijn voor de bevolking van Gaza. Zoals door ex-hoofden van Shin Bet in de documentaire Gatekeepers genoemd is open grenzen de eerste stap naar rust in Gaza.

BDS Nederland op Twitter