20 November 2018

Airbnb trekt zich terug uit nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

Gisterochtend heeft Airbnb, de online kamer en woning verhuurdienst, aangekondigd dat het de verhuurlocaties in de illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever van haar site gaat verwijderen.

Na drie jaar van voortdurende druk op Airbnb om haar duidelijk te maken dat ze aan de goede kant van de geschiedenis zou moeten gaan staan en een einde dient te maken aan haar medeplichtigheid van Israëls misdaden tegen het Palestijnse volk. De campagne Stolen Homes https://uscpr.org/airbnb-commits-removing-illegal-rentals-israeli-settlements-west-bank/, geleid door een uitgebreide internationale coalitie heeft, met succes, wereldwijd grote groepen mensen weten te organiseren en te mobiliseren om aan dit onrecht een einde te maken. Dank zij het tekenen van petities, het posten van hun bevindingen over onrecht en het doneren aan de actievoerende organisaties is aan de medeplichtigheid van de bezetting door Airbnb een einde gekomen.

Dit nieuws en zal ook zorgen voor een sterke toename van de druk op de nummer één concurrent van Airbnb: Booking.com.
Booking.com biedt niet alleen verhuurlocaties aan in bezet gebied, vaak op van Palestijnen ontnomen huizen en land, het heeft Oost Jeruzalem van hun kaarten gewist toen begonnen met het beschrijven van heel Jeruzalem als een ‘stad in Israël’. Daarmee maakt Booking.com een politiek statement en een politieke keuze. Booking.com zal nu meer druk en protest van mensenrechten actievisten kunnen verwachten.

BDS Nederland op Twitter