21 March 2018

Ahed Tamimi krijgt acht maanden. ‘Strafvermindering’ Israëlische stijl: schikking of anders zeer zware straf

De 17-jarige Ahed Tamimi uit het dorp Nabi Saleh en haar advocaat sturen aan op een schikking met de militaire rechtbank. Dit is gebruikelijk in deze apartheidsrechtspraak. Zonder schikking dreigt langdurige gevangenisstraf die in dit geval tot tien jaar kan oplopen. Enkele dagen geleden had de rechtbank beslist dat het proces niet in de openbaarheid zou plaatsvinden.

In de bezette gebieden vallen Palestijnen onder militaire rechtspraak. Deze vorm van rechtspraak heeft als voornaamste doel het verzet te onderdrukken door leiders en organisatoren van het verzet te isoleren. Dat gebeurt door lange gevangenisstraffen, door telkens weer opnieuw arresteren, door intimidatie en mishandeling en in veel gevallen door standrechtelijke executie. Dat laatste overkwam onder andere een jong familielid van Ahed Tamimi. Kinderen ‘draaien’ mee in dit gerechtelijke systeem.

De moeder van Ahed zit eveneens gevangen. Zij was degene die een video maakte van haar dochter terwijl die een soldaat wegduwde van het erf van de familie. De moeder, Nariman, heeft inmiddels ook acht maanden cel gekregen. Israël is er veel aan gelegen om de familie Tamimi te isoleren en uit de wereldwijde aandacht van de media te doen verdwijnen. In korte tijd tekenden 1,5 miljoen mensen een petitie waarin haar vrijlating werd geëist.

Van alle rechtszaken eindigt 99% met een schuldigverklaring en veroordeling.

de redactie

BDS Nederland op Twitter