21 June 2018

VS uit VN-mensenrechten; ziekenhuizen Gaza radeloos; VS zwijgt over Israëls bom; Netanyahu verkoopt cyberwapens

Noodsituatie ziekenhuizen, 13.000 gewonden

Het gebruik van dodelijke ammunitie door het Israëlische leger langs de afzetting rond Gaza heeft tot eergisteren niet alleen 132 Palestijnen gedood. Daar bovenop zorgen 13.000 gewonden voor een crisis zonder precedent in de ziekenhuizen in de Strook. Robert Mardini hoofd van de Midden-Oostensectie van het internationale Rode Kruis verklaarde dat het in grote meerderheid om ernstig gewonden gaat. Zo’n 1.400 mensen hebben drie tot vijf schotwonden. Het aantal gewonden overtreft inmiddels dat van de legeraanval op de Gazastrook in 2014.

Atoombom, vijftig jaar wegkijken

Ook president Trump blijkt na zijn aantreden te hebben bevestigd wat voor hem Nixon en Obama en alle presidenten daartussen ook deden. Hij tekende een brief waarin wordt afgesproken dat de Verenigde Staten niet zullen spreken over het Israëlische kernwapen. In feite betekent dat ook dat de VS geen druk op Israël zullen uitoefenen om mee te werken aan een kernwapenvrij Midden-Oosten. Opvallend is in het bericht hierover in de New Yorker, de arrogantie van de Israëlische ambassadeur Dermer, die eiste dat de nieuwe Amerikaanse president de afspraak onverwijld zou herbevestigen: “(…) that Dermer had acted as though he owned the White House”. Een vraag die een en ander oproept is, tot wanneer de Europese staten doorgaan met zich slaafs aan te sluiten bij deze Amerikaanse zelfopgelegde plicht tot zwijgzaamheid.

VS uit VN Mensenrechtenraad

De Verenigde Staten zijn uit de mensenrechtenraad getreden omdat dit VN-orgaan, “een anti-Israëlische beerput” zou zijn. In diplomatieke kringen waaronder de Europese vertegenwoordiging, heeft dat wereldwijd tot verontwaardiging geleid. De roulerend voorzitter van de raad verklaarde, “Let me say it very clearly, if human rights issues are not discussed here, in this very room, they have little chance to be dealt with meaningfully anywhere else.” De VS hebben onder Trump zware druk uitgeoefend op de raad om zijn Israël kritische houding te laten varen. Deze stap is er een in een reeks waarbij Washington internationale arena’s verlaat waar zij niet de dienst uitmaken.

Israël: geneesmiddel tegen zelf gecreëerde ziekte

De Israëlische leider Netanyahu heeft op een conferentie in tel Aviv de wereld gewaarschuwd tegen digitale dreigingen (cyber threats) die zelfs militaire en burger vliegtuigen uit de lucht kunnen halen. In één adem door zei de premier dat cyber security een enorme kans was voor Israël en dat twintig procent van alle investeringen in deze activiteit in Israël terecht komt: “Cyber security also represents an enormous business opportunity, Netanyahu told a cyber conference at Tel Aviv University, adding that Israel receives about 20% of global investment in the sector”. Netanyahu riep op tot internationale samenwerking, een oproep die zonder twijfel ook aan het adres van de Navo en de de EU was gericht.

De redactie

foto in artikel: Mordechai Vanunu, de man die het zwijgen verbrak, werd ontvoerd en gevangene van Israël is

BDS Nederland op Twitter