23 August 2018

‘Onze herinneringen zijn verdwenen’: het Palestijns theater verwoest door twee bommen

The Guardian berichtte gisteren uitgebreid over de twee zware bommen die de Israëlische luchtmacht vorige week op het Palestijns theater in Gaza City heeft gegooid.

Het Said al-Mishal Centre bracht theater, dans en muziek voor de belegerde inwoners van Gaza-stad. De verwoesting als gevolg van een Israëlische luchtaanval afgelopen week heeft tot grote verontwaardiging geleid en de Palestijnse cultuur zwaar getroffen.

Er was veel paniek tijdens de last-minute rush die iedereen kent die bij het theater is betrokken.
Een van de top regisseurs van het theater bereidde zijn nieuwste productie voor: een duistere komedie. Podium ploegen en acteurs werkten er maanden aan, allemaal in de aanloop naar de Eid al-Adha-uitvoering, een van de grootste producties van het jaar voor de islamitische vakantietijd.
De show zou worden gehouden in het belangrijkste auditorium van Gaza City, het cultureel centrum Said al-Mishal, waar het publiek zich kon ontspannen in stoelen met rode stoffen voor een nacht van amusement. Op 9 augustus werden de laatste decor stukken van de show gehesen.

Buiten, in de vroege avondzon, bereide deze mediterrane stad zich op het weekend voor.
De Palestijnse regisseur, Idrees Taleb, was gefocust op de voorbereidingen voor het stuk, niet op de Israëlische straaljagers in de lucht. Zijn kantoor was al een half decennium op de vierde verdieping van Al-Mishal en hij zag geen reden waarom het Israëlische leger een theater zou bombarderen.
“Tijdens oorlogen zou ik mijn huis verlaten en in het gebouw slapen”, zegt hij. “Ik heb altijd gedacht dat dit de veiligste plek ter wereld is.”

Niet lang daarna vertrok Taleb naar de overkant nadat inwoners van het gebied waarschuwingen van het Israëlische leger kregen dat het gebouw zou worden gebombardeerd. Het leger belde de lokale bevolking en zegt dat ze zich uit de voeten moeten maken. In dit geval hebben de Israëlische troepen eerst schoten afgevuurd op het gebouw, niet om te vernietigen of te doden, maar om te waarschuwen. Palestijnen in Gaza zijn gewend geraakt aan deze waarschuwingsschoten – ze noemen het “kloppen”.

Twee uur later transformeerden twee zware bommen het Al-Mishal Centre in stof, verkruimeld beton en gedraaid staal. Ten minste 18 mensen raakten gewond bij de bomaanslag, als dus het ministerie van Volksgezondheid van Gaza.
Het verwoesten van het culturele monument, met een bibliotheek en kantoren voor artistieke verenigingen, waaronder dansgroepen en muzikanten, heeft de creatieve gemeenschap van de Gaza strip geschokt en wereldwijd een schokgolf teweeggebracht bij haar die dit culturele centrum steunen.

Zie het complete artikel, de foto’s en de video van de bomaanslag op: https://www.theguardian.com/stage/2018/aug/22/our-memories-have-vanished-the-palestinian-theatre-destroyed-in-a-bomb-strike

BDS Nederland op Twitter