25 September 2018

Israel laat bewoners weten: dorp Khan al-Ahmar moet vóór 1 oktober zijn ontruimd

Dit bericht is overgenomen van Abu Pessoptimist

Khan al-Ahmar (Foto Arab48)

Israel heeft de bewoners van het Bedoeïenendorp Khan al-Ahmar bij Jeruzalem zondag te kennen gegeven dat zij vóór 1 oktober hun huizen en onderkomens moeten afbreken en het dorp moeten verlaten. Zoniet dan zal het dorp worden ontruimd en worden afgebroken.

Een patrouille van het Israelische leger samen met leden van de staf van het zogenoemde ”Burgerbestuur”[, de misleidende naam van het militaire bestuur van de Westoever, kwam zondag naar het dorp en overhandigde een brief met die strekking. In de brief werd gerefereerd aan de uitspraak van het Israelische hooggerechtshof, dat heeft bepaald dat het dorp geen vergunning heeft om als dorp op die plaats te bestaan, zodat het mag worden afgebroken.
Het dorp biedt plaats aan ongeveer 200 Palestijnse Bedoeïenen, van wie 95% is geregistreerd als vluchteling door de UNRWA. De bewoners zijn Jahalin Bedoeïenen die in 1951 door Israel werden verjaagd uit de Negev woestijn en  hun toevlucht zochten op deze plek, die toen onder bestuur van Jordanië stond. Dit is de tweede keer dat zij door de Israeli’s worden verjaagd. Hun is een nieuwe plek toegewezen, ofwel naast de vuilstort van Abu Dis, of vlakbij de rioolzuiveringsinstallatie in de buurt van Jericho.
Tegen het besluit om Khan al-Ahmar af te breken is door veel landen uit de EU geprotesteerd.waaronder ook Nederland, onder meer omdat Israel van plan is het gebied vol te bouwen met nederzettingen voor Joden, die het gat tussen Jeruzalem en de nederzetting Maaleh Adumim zullen opvullen, en zo de Westoever definitief in tweeën zullen verdelen. Het verzet van de EU-landen wordt een nieuwe testcase, waarbij zal moeten  blijken of het – zoals tot nu toe – ook dit keer tandenloos blijft. Vermoedelijk is het ongeveer de laatste kans dat de EU nog enige invloed ten goede op de Israelische koloniseringsplannen van de Westoever zal kunnen uitoefenen. Ik gok er desondanks op dat de EU ook deze kans zal laten passeren.
BDS Nederland op Twitter