26 January 2018

Uitglijden over een stroopwafel

Stroopwafels hebben een duidelijke boven- en onderkant. Daartussenin zit een kleverig goedje.

De Nederlandse regering ontmoedigt bedrijven uit ons land om betrokken te raken bij de illegale Israelische nederzettingen in de bezette gebieden. Het is een voorzichtig beleid dat wel steviger zou mogen zijn, wil je je als land echt distantiëren van “de enige apartheidsstaat in het Midden-Oosten”. Dit Nederlandse beleid heeft iets van een stroopwafel. Bovenop de harde eis van de boycot beweging (BDS) – boycot de rechteloosheid – aan de onderkant de harde nederzettingenpolitiek. Ambassadeur Gilles Beschoor Plug zit daar momenteel tussenin.

De Nederlandse ambassador Gilles Beschoor Plug hielp op 8 november vorig jaar om samen met Shufersal stroopwafels, pindakaas en andere gezellige Hollandse producten te promoten. Deze Israelische supermarkt, actief in de nederzettingen was de organisator van de promotiecampagne. Er werden vragen over gesteld in de Tweede Kamer maar het bleef allemaal een beetje onduidelijk, om niet te zeggen, een stroperig verhaal. Zoiets als het laagje tussen de twee wafels. Het vervolg is onthutsend.

Kamerleden vroegen minister Zijlstra om inzage in de brief die de ambassadeur gestuurd had aan Nederlandse bedrijven met het verzoek om de Shufersal-campagne te steunen. De brief blijkt de stelling van de regering tegen te spreken, namelijk dat Nederland zijn bedrijven ontmoedigt om te verdienen aan de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Eén zin uit de brief: “Graag wil ik langs deze weg uw interesse peilen om Dutch Month van Shufersal actief te ondersteunen en zo uw bedrijf en ons land in Israël verder te promoten.” De rest van de brief maakt het er niet beter op.

Lees verder op Electronic Intifada het laatste informatieve artikel van Adri Nieuwhof, waaraan wij deze informatie hebben ontleend.

De redactie

BDS Nederland op Twitter