27 June 2013

29 juni Aftrap Ramadan campagne, demonstratieve fietstocht tegen Israëlische dadels

PERSBERICHT

Op zaterdag 29 juni houden activisten van BDS, de boycotbeweging tegen Israëlische apartheid, een demonstratieve fietstocht naar een aantal winkelbuurten en markten in Amsterdam West. Met de actie, georganiseerd door het Diensten en Onderzoekcentrum Palestina (docP), roepen zij winkeliers en consumenten op om Israëlische dadels te boycotten. Aanleiding voor de actie is de op handen zijnde vastenmaand Ramadan.
Moslims in de hele wereld bereiden zich voor op deze maand door dadels in te slaan om er na zonsondergang het vasten mee te verbreken.
De grote en sappige Medjoul dadels worden met name tijdens Ramadan veel verkocht.  Wat consumenten niet weten is dat deze dadels uit de bezette Westelijke Jordaanoever afkomstig zijn, m.n. de Jordaanvallei, en worden verbouwd op grond die gestolen is van de Palestijnen. De meeste van de voorheen Palestijnse dadelplantages worden tegenwoordig gerund  vanuit illegale Israëlische nederzettingen. Palestijnen die voorheen eigenaren waren van deze plantages worden er nu door kolonisten te werk gezet onder slechte arbeidsomstandigheden.

Boycott Israeli Dates Flyer 2013Door het kopen van Medjoul dadels, helpen consumenten Israel om de bezetting voort te zetten en de Palestijnen de meest basale mensenrechten te ontzeggen. Hadiklaim, Jordan Plains, Jordan Valley, King Soloman, Mehadrin en Agrexco zijn Israelische bedrijven die handelen in producten uit de illegale nederzettingen.

Daarom roept de boycotbeweging/docP winkeliers en groothandels op geen Israëlische dadels te verkopen. Consumenten  en moskeeën wordt gevraagd deze dadels niet te kopen.

In het kader van de campagne zijn informatieve flyers en affiches geproduceerd die verspreid zullen worden onder de doelgroepen.

Praktische informatie:

  • Start fietsactie: 11 uur
  • Startlocatie: Station Sloterdijk
  • Route: Plein 40-45, Bos en Lommerplein en Mercatorplein

Noot voor de pers:
Gelieve uw aanwezigheid te melden: [email protected]
Voor meer info: Marloes Kuijer 06- 40955920

BDS Nederland op Twitter