31 January 2019

Israël dreigt: Amnesty International mag het land niet meer in.

Nieuw rapport Amnesty

Woensdag 30 januari demonstreerden activisten van Amnesty International (AI) voor het Londense hoofdkantoor van TripAdvisor. In een nieuw rapport stelt Amnesty om te beginnen nog eens vast dat in de door Israël bezette Westoever en Oost-Jeruzalem het internationaal recht van toepassing is, wat betekent dat de joodse nederzettingen illegaal zijn. Vervolgens noemt AI vier grote internationale bedrijven die profiteren van toerisme dat gebruik maakt van deze illegale activiteiten: Airbnb, Booking.com, Expedia en TripAdvisor: “Deze bedrijven bemiddelen voor talloze hotels, B&B-gelegenheden, toeristenattracties en excursies in Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden. Zij doen dat terwijl zij weten dat die nederzettingen illegaal zijn onder internationaal recht en dus een oorlogsmisdaad.” AI roept de bedrijven op om daarmee te stoppen.

Israël dreigt

De Israëlische regering heeft nu gedreigd AI de toegang tot het land te ontzeggen, met name vanwege de stelling dat Israël een “oorlogsmidaad” begaat en dat de bedrijven daarvan profiteren. De minister voor Openbare Veiligheid Gilad Erdan, haalt bij zijn dreigement de bekende beschuldigingen van stal: “The hypocritical Amnesty International speaks in the name of human rights and in practice promotes boycotts against Israeli citizens as part of the anti-Semitic boycott and delegitimisation campaign.” Erdan heeft zijn collega minister voor Strategische Zaken “opgedragen” om te onderzoeken of AI medewerkers kan worden verboden om het land in te komen of er te wonen. De kans dat die opdracht voortvarend wordt uitgevoerd is groot, aangezien Erdan zelf eveneens minister van Strategische Zaken is. Een paar weken geleden heeft Erdan, zo beweert hij nu, de minister van Financiën gevraagd de belastingvoordelen die AI geniet als ngo, te stoppen. Afgelopen november werd een medewerker van AI de toegang tot Israël geweigerd met als argument kortweg: “BDS”. Israël beschouwt de boycot beweging BDS als een strategische bedreiging.

Airbnb blijft beetje vaag

De aankondiging van Airbnb eind vorig jaar dat het bedrijf zou stoppen met bemiddeling in nederzettingen, is nog steeds niet gevolgd door een duidelijke mededeling dat die nieuwe politiek definitief op die-en-die datum van kracht is geworden. Hieruit moet waarschijnlijk afgeleid worden dat het bedrijf achter de schermen zwaar onder druk staat en wellicht op tijd speelt. Een indruk van wat de illegale toerist niet te zien en te horen krijgt geeft dit You Tube filmpje.

De redactie

Foto: Amnesty poster in Helsinki

BDS Nederland op Twitter