27 June 2024

Academische boycot van Israël gaat als een speer

De academische boycot van Israël gaat goed. Het fenomeen is twintig jaar oud, maar de laatste maanden gaat het als een speer. Deze maand hebben zeker 13 academische instellingen waaronder de universiteit van Stavanger in Noorwegen, van Palermo op Sicilië en die van Quebec in Montreal, Canada hun banden verbroken.

Foto van de Abdelmalek unviersiteit in MArokko. Een groot wit gebouw op een grasveld. In blauw de naam in Frans en Arabisch.

Abdelmalek Essaadi universiteit in Marokko doet mee aan de boycot

Universiteiten en faculteiten in Marokko, Chili, Spanje, Noorwegen, Italië, Canada, Nederland evalueren en /of verbreken hun banden. De American Sociological Association erkent de Scholasticide (het systematisch vernietigen van academische kennis) en het oordeel van het IGH. Europese Vereniging voor Arabische Literatuur EURAMAL verbreekt banden met Israël tot de Palestijnen hun rechten hebben.

Palermo

De universiteit van Palermo gaat geen nieuwe banden aan met medeplichtige Israëlische universiteiten en bekijkt bestaande en toekomstige overeenkomsten op potentieel gebruik voor militaire doelen, discriminatie of onderdrukking. Zoals nu het geval is in Gaza.

Quebec

De universiteit van Quebec heeft gestemd er zeker van te zullen zijn dat geen huidig of toekomstig academische overeenkomst, “inclusief die met Israëlische universiteiten”, conflicteert  met hun beginselen en te verzekeren dat het geen directe investering doet in entiteiten die profiteren van oorlog. En dat is dus nog breder.

Social media tegel van PACBI over Euramal

Ook EURAMAL weigert samenwerking met Israel

De universiteit van Stavanger in Noorwegen beëindigt alle institutionele banden met Israëlische instituties  en neemt initiatief alle inkoop bij medeplichtige bedrijven te beëindigen.

De lijst gaat maar door. En er komt pas een einde aan wanneer er een einde komt aan de genocidale bezetting.

BDS Nederland op Twitter