15 May 2024

Academische boycot van start in Nederland

Was er tot vorige week alleen maar strijd en kabaal, nu zijn er al drie instellingen die aangeven de samenwerking met Israëlische evenknieën te stoppen.

Op 11 mei stuurden de studenten van de Koninklijke academie voor Beeldende Kunsten KABK  in Den Haag een bericht de wereld in dat vertelde dat bestuur en studentenvertegenwoordigers tot overeenstemming waren gekomen. Eerder was al een petitie rondgegaan met dit verzoek. De eis om in plaats van met Bezalel dan met met een Palestijnse kunstopleiding in Bethlehem te gaan samenwerken is (nog) niet gehonoreerd.

Gevel van de Willem de Kooning Academie met de neontekst "I have to change to stay the same"

“I have to change to stay the same”

Ondertussen hebben de Hogeschool voor de Kunsten van Rotterdam en ook de Designacademie in Eindhoven zich ook uitgesproken dat het de samenwerking met Israëlische academies gaan stoppen. In het geval van Rotterdam gaat het eveneens om de nationale Bezalel Academy of Arts and Design in Jeruzalem. Het Parool meldt dat er “aantoonbare aanwijzingen zijn dat activiteiten van de Israëlische onderwijsinstelling tegen de waarden van de Hogeschool indruisen”

De Eindhovense academie stopt per het herfstseizoen tijdelijk de samenwerking met Bezalel en met het Shenkar College of Engineering. Daarna volgt een beslissing over het definitief stopzetten van de banden, aldus Omroep Brabant.

Dat maakt al drie instellingen in Nederland. Wanneer volgt het volgende schaap over de dam?

BDS Nederland op Twitter