11 September 2015

Actie tegen G4S tijdens Homeless World Cup 2015

 Homeless World Cup 2015 betrapt met foute partner

Op zaterdag 12 september vindt in Amsterdam in bijzijn van koning Willem Alexander de aftrap plaats van het WK Straatvoetbal voor Dak- en Thuislozen.  Wij sympathiseren met alle daklozen ter wereld, en beschouwen dit WK als een fantastisch initiatief. Toch zullen tijdens dit WK boycotactivisten protestflyers uitdelen. Waarom?

Het protest richt zich allereerst tegen een van de sponsors van het evenement, nl. G4S.  G4S verzorgt de beveiliging van dit WK kosteloos. Mooi.  Of niet? G4S is het bedrijf dat zich door Israël  laat inhuren voor onderdrukking van de Palestijnse bevolking en handhaving van het apartheidssysteem. G4S is werkzaam in gevangenissen waar Palestijnse politieke gevangenen, waaronder kinderen, worden vastgehouden. Deze Palestijnse gevangenen hebben opgeroepen tot boycot van G4S vanwege zijn nauwe banden met de Israëlische bezetter. Ook beveiligt G4S Israëlische illegale nederzettingen, en levert het scanapparatuur bij checkpoints en de illegale muur, waarmee de bewegingsvrijheid van Palestijnse burgers wordt bemoeilijkt.

DocP, een samenwerkingsverband dat in Nederland BDS uitvoert, heeft de organisatoren van dit toernooi gevraagd om de banden met G4S te verbreken. Helaas was dit aan dovemansoren gericht, en weigert de organisatie datgene te doen wat vele anderen in de wereld wel deden: G4S de deur wijzen!

Ondanks onze sympathie voor alle daklozen vinden wij bovendien dat een Israëlisch team op dit toernooi niet thuishoort. Het team komt immers uit voor Israël, een apartheidsstaat die, evenals destijds Zuid Afrika,  geboycot dient te worden. Israël is verantwoordelijk voor de onvoorstelbare dakloosheid onder Palestijnen, door huisverwoesting, verdrijving en grootschalige bombardementen. Alleen al in Gaza bevinden zich tienduizenden daklozen, terwijl Israël de wederopbouw verhindert. Maar met het team in Amsterdam probeert Israël goede sier te maken. Vandaar onze flyeractie tijdens dit WK.

BDS Nederland op Twitter