17 September 2020

Actiegroep Palestine Action bezet Britse fabriek betrokken bij de productie van Israelische drones

Activisten hebben het gebouw beklommen van de UAV Engines-fabriek, waar motoren voor Elbit Systems-drones worden gebouwd in Shenstone, nabij Birmingham (Palestine Action)

De actiegroep Palestine Action dringt aan op een einde aan de militaire medeplichtigheid van het Verenigd Koninkrijk aan schendingen van mensenrechten door Israel.

Directe actieprotesten tegen Israels grootste wapenbedrijf zijn opgevoerd in het VK, met de bezetting van een fabriek voor het bouwen van dronemotoren, gebruikt door het Israelische leger.

Er werden ook protesten gehouden buiten het hoofdkantoor van Elbit System UK in Londen en op het hoofdkantoor van de huisbaas, toen de nieuwe solidariteitsgroep Palestine Action haar campagne escaleerde om de activiteiten van het bedrijf in het VK te beëindigen.

Elbit Systems UK maakt deel uit van de hightech-wapengroep die meer dan 80 procent van de militaire drones van het Israelische leger levert, waaronder de Hermes 900 en Hermes 450, die op grote schaal zijn gebruikt bij de aanval op Gaza in 2014, waarbij 2200 Palestijnen, waaronder 500 kinderen, werden gedood.

Drie activisten werden maandag gearresteerd nadat ze zichzelf opsloten voor de poorten van de UAV Engines-fabriek in Shenstone, Staffordshire, centraal Engeland. Andere activisten beklommen het gebouw, sloegen ramen in, bekladden het metselwerk met rode verf en beklommen het dak van de fabriek, die nu met Palestijnse vlaggen is gedrapeerd.

De politie nam voedselvoorraden in beslag die waren meegebracht door aanhangers van de activisten, die zeggen vastbesloten te zijn het terrein zo lang mogelijk te bezetten.

Staffordshire Police Assistant Chief Constable Scott Green vertelde de lokale krant The Express and Star dat agenten maandag rond 6 uur ter plaatse waren geroepen en dat er arrestaties waren verricht.

In een verklaring waarin werd gereageerd op de aanwezigheid van de politie buiten de fabriek, zei Palestine Action: “De politie negeert flagrant haar zorgplicht jegens de activisten op het dak door hen elke toegang tot voedsel en water te ontzeggen die medestanders of buurtbewoners wilden aanbieden, terwijl ze probeerden water te gebruiken als drukmiddel.

“Er is ook waargenomen dat de politie demonstranten, lokale medestanders en voorbijgangers intimideert en lastigvalt die enige solidariteit tonen met de activisten, zoals het aanhouden van voertuigen die aangeven steun te verlenen en fietsers te duwen en te bedreigen.”

Op woensdag richtten activisten zich ook op het hoofdkantoor van Elbit Systems in Holborn en hun huisbaas – LaSalle Investment Management – in Mayfair.

Palestine Action roept op om alle Elbit Systems-vestigingen in het VK te sluiten en een einde te maken aan de medeplichtigheid van het land aan de illegale bezetting door Israel van Palestijnse landen, het apartheidsrecht en gedocumenteerde mensenrechtenschendingen van Palestijnse burgers.

Michael Fabricant, het conservatieve parlementslid voor Lichfield, zei tegen de Express en Star: “Dit is een vrij regelmatige en vervelende demonstratie. UAV heeft lokale mensen in dienst en levert uitrusting aan de Britse strijdkrachten.

“Als de Palestijnen in staat zouden zijn om een westerse democratie te vestigen, zoals de staat Israel, hun banden met terroristische organisaties Hamas en Hezbollah verbreken – die de vernietiging van Israel als belangrijkste beleid voeren – kan een werkbaar vredesverdrag tussen de Palestijnen en Israel worden bereikt.”

Huda Ammori, een van de activisten die de UAV Engines-fabriek bezetten, reageerde op de opmerkingen van Fabricant:

De Britse regering is al meer dan 100 jaar medeplichtig aan de kolonisatie van Palestina. Nu blijven ze profiteren van het Israelische apartheidsregime, ondersteunen en faciliteren ze het. Terwijl onze regering een oogje dicht blijft knijpen voor Elbit Systems dat Israels oorlogsmisdaden tegen het Palestijnse volk blijft bewapenen, gaan wij door met ontwrichten en directe actie ondernemen in het belang van mensenrechten, gerechtigheid en vrijheid. Tijdens een bezoek aan het VK vorige maand klaagde de Israelische minister van strategische zaken, Orit Farkash-Hacohen, over protesten tegen Elbit Systems, dat 10 kantoren en fabrieken in Groot-Brittannië heeft, tijdens een ontmoeting met de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab.

“De kantoren van een Israelisch beveiligingsbedrijf zijn afgelopen maand voor de vierde keer vernield. We willen dat Israelische bedrijven zaken blijven doen in Londen. Het is goed voor beide landen”, zei de minister tijdens de bijeenkomst tegen Raab.

Bron: Joe Gill op MiddleEastEye

BDS Nederland op Twitter