10 March 2022

Activisten van meer dan 20 Afrikaanse landen komen samen in Dakar voor de pan-Afrikaanse anti-apartheidsconferentie

Het Pan-African Palestine Solidarity Network (PAPSN) heeft een mediaverklaring afgegeven terwijl Afrikaanse activisten zich in Dakar verzamelen om te mobiliseren voor Palestina.

Activisten uit heel Afrika komen van 10 tot 12 maart samen in de Senegalese hoofdstad Dakar om steun te mobiliseren voor de Palestijnse bevrijdingsstrijd en strategieën te ontwikkelen tegen de Israëlische apartheid onder het thema: “From Africa to Palestine, United Against Apartheid.”

Het evenement wordt gehost door *Plateforme Solidarite Senegal-Palestine* (Senegal Palestine Solidarity Platform) en georganiseerd door het Pan-African Palestine Solidarity Network (PAPSN), een groeiend netwerk van Palestijnse solidariteitsgroepen, maatschappelijke organisaties en activisten uit meer dan 20 landen op het continent, waaronder Palestijnse solidariteitsorganisaties uit Malawi, Soedan, Tanzania, Senegal, Nigeria, Zimbabwe, Kenia en Zuid-Afrika.

Dit wordt de eerste keer dat Palestijnse solidariteitsactivisten een bijeenkomst van deze aard in Afrika houden. De brede vertegenwoordiging van groepen van over het hele continent is ongekend in termen van Palestijnse solidariteit.

Het komt slechts een maand nadat Amnesty International zich bij de Palestijnen en vele andere mensenrechtenorganisaties heeft aangesloten om te erkennen dat Israël een wreed systeem van overheersing en de misdaad tegen de menselijkheid van apartheid jegens het Palestijnse volk toepast en om beslissende actie vraagt, waaronder gerichte sancties om een ​​einde te maken aan Israëlische apartheid.

*Keynotesprekers op een publiek evenement op zaterdag 12 maart zijn onder meer: ​​**Emma Nyerere* van de Pan-African Women’s Organization, *Mandla Mandela*, kleinzoon van het Zuid-Afrikaanse bevrijdingsicoon Nelson Mandela. Nelson Mandela steunde krachtig de Palestijnse zaak en deed de beroemde uitspraak dat “onze vrijheid onvolledig is zonder de vrijheid van de Palestijnen”.

Senegalese politieke figuren op hoog niveau zullen naar verwachting ook deelnemen, samen met de voormalige Algerijnse vrijheidsstrijder en minister van Buitenlandse Zaken Lakhdar Brahimi, de Marokkaanse mensenrechtenactivist Khadija Ryadi, en de beroemde Nigeriaanse methodistische aartsbisschop en mensenrechtenadvocaat en aartsbisschop Michael Kehinde Stefan.

Ze zullen worden vergezeld door de Palestijnse activist Jamal Juma, van het Palestijnse Nationale Comité Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS) en Shaden Quos, een jonge activist uit de Afro-Palestijnse gemeenschap.

Top van de agenda van PAPSN is het mobiliseren van steun van de bevolking, inclusief jongeren en vrouwen in Afrika, om de Palestijnse bevrijdingsstrijd te steunen . PAPSN is voornemens strategieën te ontwikkelen voor boycot-, desinvesterings- en sanctiecampagnes tegen Israël; ontmasker de mythe van ‘Israëlische ontwikkeling’ en de rol van apartheid Israël in de militarisering, oorlogen en repressie in Afrika.

Afgevaardigden zullen ook de recente accreditatie van Israël bij de Afrikaanse Unie bespreken en strategieën om apartheid Israël uit Afrika te verdrijven.

Bron: bdsmovement.net

BDS Nederland op Twitter