29 March 2017

Ambassadeur VS: Obama antisemiet

Gisteren heeft het Amerikaanse Senaat met een krappe meerderheid ingestemd met de benoeming van David Friedman tot Amerikaans ambassadeur in Israël door president Trump. Friedman is een felle zionist die nauw betrokken was bij de financiering van nederzettingen voor kolonisten in bezet gebied. Hij wil ook de ambassade van de VS verplaatsen naar Jeruzalem, de ‘eeuwige hoofdstad van de joodse staat’. Friedman heeft ook bijzondere opvattingen over wat ‘antisemitisme’ inhoudt. President Trump kan niet verrast zijn door de uitspraken van Friedman: Friedman was een zakenrelatie van Trump.

Het is geen nieuws dat de inhoud van het begrip ‘antisemitisme’ steeds verder wordt opgerekt. Vooral de Israëlische regering en de pro-Israëllobby in Amerika maken zich daar al jaren schuldig aan. Het begon met kritiek op Israël als exclusief joodse staat waarin Palestijnen en andere niet-joden worden gediscrimineerd: ‘antisemitisme’! Daarna volgden het pleiten voor boycotten van Israëlische bedrijven, enzovoort. Zelfs mensen die protesteerden tegen het bombarderen van dichtbevolkte wijken in de Gazastrook (2014: 2.200 doden, 11.000 gewonden) kregen hier en daar het etiket ‘antisemiet’ opgeplakt. Friedman doet er een stapje bovenop.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zou een 100-jarige historie van antisemitisme hebben. Hoezo? Wel, dat ministerie betaalt Palestijnse bestuurders om de tweestaten oplossing te promoten. Nb: Door anderen binnen de Trump regering wordt dit ministerie zwaar gekort op zijn budget, ten gunste van Defensie. De kers op de taart van Friedman is voor Barack Obama. Hier het originele citaat uit 2015: “The blatant anti-Semitism emanating from our president and his sycophantic minions is palpable and very disturbing” (De schaamteloze antisemitische uitstraling van onze president en zijn kruiperige dienaren is tastbaar en zeer verontrustend). Wie meer uitspraken wil lezen van een man die tot de entourage van de huidige president behoort kan terecht bij MiddleEastEye via onderstaande link.

Nog één opmerking. Het is opvallend dat deze man zijn meest haatdragende uitspraken reserveert voor een organisatie waarin veel jonge joodse Amerikanen zijn verenigd die zich ernstige zorgen maken over de weg die Israël met zijn bezetting gekozen heeft: JStreet. Zij worden vergeleken met bewakers in de concentratiekampen in de nazitijd. Wie zo goochelt met ‘antisemitisme’ bewijst de strijd daartegen en tegen racisme in het algemeen een hele slechte dienst.

voor de bronnen van Friedmans uitspraken, zie:
http://www.middleeasteye.net/news/13-controversial-quotes-trump-s-new-us-ambassador-israel-david-freidman-223790230

BDS Nederland op Twitter