16 August 2019

Amerikaanse congressleden Tlaib en Omar de toegang tot Israel geweigerd

Gisteren heeft Israël besloten de twee congresleden Rashida Tlaib en Ilan Omar de toegang het land te weigeren. Hun voorgenomen bezoek is daarmee van de baan. Zie ook het eerdere artikel over dit onderwerp: https://www.docp.nl/trump-maakt-bezoek-aan-israel-door-omar-en-tlaib-tot-hot-issue/

De Israëlische regering stond voor een duivels dilemma: het bezoek zou aandacht opleveren voor beide congressleden in hun strijd voor gelijke burgerrechten in Israël en de toegang weigeren zou afbreuk doen aan het gecreëerde imago van “de enige democratie in het Midden-Oosten”. Het heeft voor de laatste optie gekozen mede op aandringen van president Donald Trump.

Op Twitter en ook gisteren tijdens een verkiezingsbijeenkomst in New Hampshire riep president Trump Israël op beide congressleden te weigeren. Opmerkelijk omdat hij een maand geleden op Twitter nog meldde: “Waarom gaan ze niet terug om te helpen de totaal gebroken en van misdaad geïnfecteerde plaatsen te fixen waar ze vandaan komen”.

Rashida Tlaib is in de VS geboren. Haar ouders komen uit de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Dat gebied is inderdaad totaal gebroken en geïnfecteerd met een door Israël gecreëerd en bestuurd systeem van misdaad. Geleid door een premier die in eigen land vervolgd kan worden voor corruptie, fraude en verduistering. Met een echtgenote die de recente beschuldigingen van misbruik van overheidsgeld heeft toegegeven, zie o.a. https://www.aljazeera.com/news/2019/06/netanyahu-wife-admits-criminal-wrongdoing-catering-case-190616091513164.html
Maar als Tlaib het gebied wil bezoeken, wil zien, horen en voelen hoe het er dagelijks aan toegaat, aandacht wil vragen voor afschaffing van de apartheid en haar 90 jarige oma wil bezoeken dan is president Trump van mening dat haar de toegang geweigerd moet worden.

De meeste van zijn supporters ontgaat de contradictie van zijn uitspraken. Zij merken niet op dat hij de waarheid zegt over zijn nauwste bondgenoot. Die is daar niet verontwaardigd over noch voelt zich aangesproken zolang je maar voor de apartheid bent.
De weigering is in strijd met internationaal recht, in strijd met de Geneefse conventies, de mensenrechten, is een inperking van de vrijheid van meningsuiting, een belediging voor de kiezers van Tlaib en Omar en tornt aan het democratische systeem in de VS. Allemaal omdat president Trump denkt dat het goed uitkomt voor zijn herverkiezingscampagne.

BDS Nederland op Twitter