5 December 2023

Amerikaanse vakbond spreekt zich uit over Gaza

De machtige vakbond UAW wil ceasefire in Gaza en opent Boycot-discussie. Juist in verkiezingstijd is dit voor Biden een belangrijk signaal. De VS is de belangrijkste steunpilaar van zionistisch Israël. In de Democratische Partij van Biden veroorzaakt de militaire stoomwals over Gaza steeds meer barsten in het eenheidsfront ‘wij staan achter Israël’.

Op een persconferentie vlak voor het weekend maakte de United Auto Workers (UAW) bekend dat de bond zich aansluit bij de oproepen tot een staakt-het-vuren in Gaza. De bond maakte ook bekend dat hij een onderzoek gaat doen naar de banden die er zijn met de militaire sector in Israël. De UAW vertegenwoordigt 400.000 werknemers en heeft een band met 500.000 gepensioneerden uit de sector. Deze achterban wordt gezien als voornamelijk stemmend op de Democratische Partij. Dat is temeer van belang omdat de politieke temperatuur rond de presidentsverkiezingen (november 2024) begint op te lopen.

Interessant is ook de aankondiging van het onderzoek naar de banden met de Israëlische defensiesector. De nieuwssite Truthout zegt het zo: (…) that the international union is indicating that after years of calls to divest from Israel from the BDS movement, the UAW leadership is opening a discussion about its ties to Israel and to weapons manufacturing.

De president van UAW International Shawn Fain plaatste de mededelingen tijdens de persconferentie als volgt in een historisch perspectief: I am proud that the UAW International Union is calling for a ceasefire in Israel and Palestine. From opposing fascism in [World War II] to mobilizing against apartheid South Africa and the CONTRA war, the UAW has consistently stood for justice across the globe.

BDS Nederland op Twitter