10 June 2017

Amnesty: Stop de steun aan Israels nederzettingen

Ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van Israels bezetting van de Westoever en de Gazstrook heeft Amnesty International een campagne aangekondigd om producten uit nederzettingen te weren en firma’s te verhinderen geld te verdienen aan handel met of in de nederzettingen. 

Tientallen jaren lang heeft de wereld werkloos toegezien hoe Israel Palestijnse huizen vernietigde, hun land en hun natuurlijke hulpbronnen plunderde. Terwijl de Palestijnse economie 50 jaar werd tegengewerkt, werd een nederzettingenproject van miljarden opgebouwd dankzij de systematische onderdrukking van de Palestijnse bevolking,” zo zei Salil Shetty, de directeur generaal van Amnesty het.

Volgens Amnesty is het vijftig jaar lang veroordelen van de uitbreiding van de nederzettingen niet genoeg en moet er actie komen. “Israelische en internationale firma’s hebben in die tijd de uitbreidingen mogelijk gemaakt”.

De politiek van het plaatsen van Israelische burgers op Palestijns land heeft tot myriaden mensenrechtenschendingen geleid. Tienduizenden huizen en bezittingen van Palestijnen zijn gesloopt, honderdduizenden Palestijnen zijn verjaagd, veel families werden uit hun huizen of van hun land gezet om plaats te maken voor de bouw van nederzettingen. Tenminste 100.000 hectare zijn afgepakt om exclusief door nederzettingen te kunnen worden gebruikt.

Lees verder op de site van Abu Pessoptimist

BDS Nederland op Twitter